28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 Juli 2013 15:14

Mostovi prijateljstva u Podrinju

Iz Asocijacije Mostovi prijateljstva dobili smo saopćenje, koje prenosimo u cijelosti. 

 

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH -Zenica je sinoć kasno stigla sa puta iz Istočne Bosne. Putovali smo čitav dan(24.07.2013), i vratili se pred sehur(25.07.rano ujutro). Cilj posjete je bio da jedan dan u mjesecu Ramazanu (noć Lejletul-Bedr i noć uoči dana povratničkih džemata-25.07), članovi Mostova Prijateljstva se druže sa prijateljima u povratničkim naseljima.

 

Hvala Bogu izdržali smo, i nadamo se da će dragi Allah dž.š ukabuliti post putnika namjernika. Posjetili smo šehidsko mezarje u Vlasenici, takođe smo posjetili i imanje nane Fate Orlović koji nismo našli u kući, ali smo joj ostavili poklon. Nastavili smo putovati, te smo posjetili memorijalni centar u Potočarima gdje smo proučili fatihu za sve šehide. Takođe smo posjetili i grad Srebrenicu gdje smo klanjali ikindiju namaz.

 

Krajnji cilj  naše posjete Podrinju bila je organizovanje ramazanskog programa za članove džemata Šeher(Osmaci u blizini Zvornika), gdje smo zajedno sa domaćinima iftarili, a poslije toga smo mi za njih priredili muzički program sa ilahijama i kasidama i sevdalinkama.  Za prisutnu djecu(oko 40 djece) smo obezbjedili i skromne prigodne poklone. Noć Lejletul Bedr smo proveli sa prijateljima u Istočnoj Bosni i bilo nam je prelijepo.

 

Put je bio nezaboravan, i pored napora tokom puta ekipa Mostova Prijateljstva je bila odlična. Hvala članovima Mostova, koji su putovali sa nama: hvala Melihu, Omeru, Jasminu, Emini, Sejadu, Kenanu, Adiju, Sanidu, Dženani, Berini, Dženiti,  Rukaji, Amri, Dediću, Belmi, Emiru.  Zahvaljujemo se svim našim prijateljima koji su nam pomogli da realizujemo ovu posjetu koja će biti nadamo se tradicionalna svake godine za Mubarek Ramazan. Uskoro slijede nove aktivnosti Mostova Prijateljstva već u nastavku Mubarek Ramazana..Idemo dalje..

 

foto: Adi Salčinović

 DSC0452