19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 Juli 2013 05:56

Inicijativa premijera Husejnagića

Premijer Zeničko-dobojskog kantona je na 116. sjednici Vlade Kantona pokrenuo inicijativu provjere raspodjele poticaja pojedinim korisnicima u ZDK po osnovu Javnog poziva iz 2012. godine za privođenje namjeni devastiranog poljoprivrednog zemljišta (Tačka dnevnog reda 40. Prijedlog Rješenja o formiranju radne grupe za preispitivanje postupka dodjele poticaja za kandidate koji su ostvarili pravo na korištenje sredstava od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljištva).

 

Razlog za ovu inicijativu sadržan je u brojnim pritužbama i upozorenjima sa terena da su pojedine aplikacije fiktivnog karaktera, da se među aplikantima nalaze i osobe koje su dobile poticaj po političkoj liniji , da su se na javni poziv prijavili i pojedinci koji na ovaj način žele ostvariti materijalnu korist tek formalnom prenamjenom iznajmljenog zemljišta, a upozoreno je i na neregularnost izbora korisnika poticajnih sredstava.

Zbog izraženih sumnji u pravilnost raspodjele sredstava, Vlada ZDK je formirala međuresornu komisiju koja će na bazi slučajnog uzorka , ali i prijava o nepravilnosti, ispitati utvrđeni spisak potencijalnih korisnika programa poticaja na terenu i u roku od 14 dana (komisija počela raditi 15.7.2013. godine) izvijestiti Vladu sa utvrđenim činjenicama.

 

Premijer ZDK Munib Husejnagić je 17.7.2013. g. dobio u pismenoj formi nepodijeljenu podršku Udruženja/udruge poljoprivrednih proizvođača ZDK koji insistiraju na provedbi zaključka Vlade o provjeri korisnika poticaja po ovom osnovu.  Posebno treba napomenuti da općine u poslu oko raspodjele sredstava po osnovu Javnog poziva iz 2012. godine za privođenje namjeni devastiranog poljoprivrednog zemljišta nemaju nikakvog uticaja i da  je razlog zaustavljanja raspodjele isključivo u nadležnosti Vlade ZDK koja je podržala inicijativu premijera Husejnagića. Sredstva za stimulacije u pretvorbi zemljišta su namjenska i ona se ni u koje druge svrhe ne mogu iskoristiti, ali će Vlada ZDK biti istrajna u namjeri da taj novac koriste oni kojima on zaista i treba.

 

PREMIJER

Munib Husejnagić, dipl.ing.maš.