26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 Juli 2013 14:57

Press premijera ZDK

Budžet Zeničko-dobojskog kantona, u prvih šest mjeseci ove godine manji je za oko 20 posto u odnosu na planirani. Situacija je teška i ova Vlada praviće uštede gdje god to bude moguće, najavio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejinagić, na prvoj press konferenciji, koju je organozovao nakon imenovanja prije nepunih mjesec dana. 

 

Čak 78 posto budžetskih prihoda se izdvaja na plate budžetskih korisnika, što znači da svega dva posto imamo na raspolaganju za rješavanje problema, kaže Husejinagić. Dodaje da će ova Vlada ipak smoći snage da izmiri sva svoja dugovanja i najavljuje skori rebalans kantonalnog budžeta. U narednih desetak dana biće pripremljen Nacrt, koji će sigurno biti manji za 20 miliona u odnosu na aktuelni. Uštede neće biti planirane na uštrb boračke populacije, a za privredu je neophodno hitno izdvojiti znatno veća sredstva. - Zbog lošeg stanja u privredi Kanton je ove godine u minusu oko 20 miliona maraka, po osnovu indirektnih poreza koji privredni subjekti nisu u stanju platiti, - kazao je.  

 

Kantonalni premijer, Munib Huseinagić je u nepunih mjesec dana isplatio poticaje poljoprivrednim proizvođačima i u razgovoru sa sindikatima uspio pokrenuti socijalni dijalog, rečeno je ovom prilikom. 

 

Najavio je premijer i da će Vlada danas razgovarati o Zakonu o koncesijama. U interesu je Vlade da se ovaj pravni akt usvoji što prije, kako bi se moglo pokrenuti i pitanje naplate desetogodišnjeg duga, po osnovu koncesija datih privrednim subjektima. - I dalje lobiramo za donošenje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kako bi postigli da vodećem izvozniku, Zeničko-dobojskom kantonu, pripadne veći dio federalnih prihoda, - kaže premijer.  

 

Novi kantonalni premijer je u nepunih mjesec dana isplatio dugujuće poticaje poljoprivrednim proizvođačima i u razgovoru sa sindikatima uspio pokrenuti socijalni dijalog, rečeno je ovom prilikom. Planira reviziju realizacije poljoprivrednih poticaja, zbog saznanja o zloupotrebama, dalje razgovore sa sindikatima i formiranje Socijalno-ekonomskog vijeća, kao i skoru pomoć boračkim udruženjima, koja je u ovoj godini ostvarena sa svega deset posto. Najavio je i inicijativu prema općinskim vijećima, da se usluge školama ne naplaćuju u nivou naplate privrednim subjektima, te isplatu duga za školski prevoz. Izmiriće se i kompletan dug prema Javnom preduzeću Grijanje, u iznosu od milion i 940 hiljada maraka. 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona najavio je i mogućnost imenovanja novih kantonalnih ministara, privrede, finansija i boračkih pitanja, na sjednici Skupštine koja bi mogla biti održana 25. jula.

(S.S. rtvze)