25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Juli 2013 21:22

Skandalozno zapošljavanje u Općini

Konkurs za prijem uposlenika u Općini Zenica okončan je skandalozno, baš kako već tri mjeseca u pismima načelniku Husejinu Smajloviću i medijima upozorava desetine kandidata. Naime, Općina je putem Javnog konkursa preko Agencije za državnu službu u FBiH primala dva radnika za pozicije stučnog saradnika u Općini Zenica. 

 

Tokom same procedure, još od sredine aprila Zenica bukvalno bruji da je „konkurs raspisan radni dvojice uposlenika koji su već na tim pozicijama više od dvije godine, ali se čekalo da završe fakultete“, što se na kraju ispostavilo i tačnim. 

 

- Prilikom predavanja dokumentacije u aprilu poznanica mi je rekla da je to konkurs za Enesa Hodžića i Senada Buru i da ne trošim energiju. Pisali smo pismo načelniku, upozorili ga da “se dvojica njihovih uposlenika hvale kako su oni ti koji će, bez obzira na sve biti primljeni”. Pisala sam i Agenciji, bez odgovora, kaže nam jedna od prijavljenih kandidatkinja. Na listi rezultata, do koje smo došli, čak osamnaest kandidata ima više bodova od jednog, a četvero od drugog kandidata. Nije poštovana ni prednost porodica šehida, kao ni „manjinskih naroda“, a činjenicu da „pola liste ima više bodova od odabranog kandidata“ u Općini opravdavaju pravnom začkoljicom da su „dužni primiti kandidata sa liste uspješnih, a ne najuspješnijih“. 

 

- Fotografija mog oca, “zlatnog ljiljana” koji je dao život za ovj grad, pa i tu Općinu u kojoj je radio stoji i dalje na zidu u zgradi čiji zvaničnici su dozvolili sebi takvu sramotu da cijeli grad priča o namještenom konkursu, kaže kandidatkinja, koja je u vrhu liste po bodovima. 

 

Sredinom juna je obavljen pismeni ispit, došlo je četrdesetak kandidata, a isto toliko ih je odustalo, jer se uveliko pričalo o izabranim. Na usmeni dio ispita je pristupilo i dvadesetak onih sa maksimalnim brojem bodova.  Na upit  Agenciji i Općini oko procedure izbora dvojice stručnih saradnika za upravno - pravne poslove u Odsjeku za upravno-pravne poslove Službe za opću upravu i stambene poslove u Zenici, ostali smo bez odgovora, čak i po okončanju konkursne procedure.  Zanimljivo je da su dvojica „odbranih“ bili toliko ubijeđeni u prijem da su na ispit u Sali Općine došli is posla, kroz službeni ulaz iz unutrašnjosti zgrade, dok su ostali kandidati strpljivo čekali u redu sa ulice, što je mobitelom zabilježio jedan od kandidata.

 

Nezadovoljni kandidati uputili su pismo načelniku Zenice, još prije okončanja procedure. Pitali su ga da li im on predlaže iseljenje iz Zenice i BiH, te da li on podržava bezakonje po kojem se biraju podobni, a ne sposobni. Činjenica da je jedan od primljenih 19. na listi od 36 kandidata, te Smajlovićeva ćutnja na upite potpisane imenom i prezimenom, pokazuje šta on misli o tome. Zanimljivo je da su primljeni kandidati formalno nezakonito radili na tim mjestima, a  angažman im je mjesecima produžavan umjesto raspisivanja konkursa. 


opcinakonk3