20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Juli 2013 03:20

Displej otišao u istoriju

Veliki displej u centru grada, simbol Zenice, ugašen je 10.07.2013. u 12 sati 12 minuta. Već su počele pripreme lokacije za postavljanje kontrukcije nova dva displej aparata. Obaviće se i sanacija ravnog krova solitera, prema kojem smo pune tri decenije okretali glavu, kada bismo zaboravili datum ili željeli saznati tačno vrijeme i trenutnu temperaturu zraka. 

 

Lokacija se priprema za postavljanje čelične kontrukcije za nova dva displeja, koje je u sklopu opremanja Zenice monitoring sistemom, nabavila Općina, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Displej je svečano ugasio Enver Maglić, pionir brige o zeničkom 'semaforu' kako je gradski displej u žargonu prozvan. 

 

- Ovaj je semafor jedini među šest 'Iskrinih' displeja, postavljenih '70-ih godina, koji je radio decenijama. Mi, Zeničani bismo rekli, iz kaprica Sarajlijama, - uz smijeh nam priča Maglić, koji je u godinama penjanja po ovoj golemoj konstrukciji i ažuriranja podataka o zagađenju zraka sumpor-dioksidom, za taj posao obučio i svog sina Larisa. Enver Maglić je stručni saradnik za telekomunikacije u zeničkoj Elektrodistribuciji i iste godine kada i njegov displej, odlazi u zasluženu penziju.  

 

Nakon što smo se oprostili od svojevrsnog obilježja zeničkog kaprica, uslijediće sanacija ravnog krova i postavljanje čelične konstrukcije za nove naprave.  Nova dva displeja, koji će do kraja jula, u sklopu nabavke monitoring opreme za mjerenje zagađenja zraka, putem sarajevskog Dvokuta, biti dopremljeni u Zenicu, biće postavljeni do sredine avgusta, najavio je Muhamed Pašić, predsjednik Komisije za praćenje stanja okoliša. 

 

Zajedno sa mjernim stanicama i dva trakasta, manja displeja, koja su već u funkciji u Tetovu i Radakovu, novi moniting sistem vrijedan je milion i 100 hiljada maraka. Dva džinovska displeja veličine 6,4 sa 4 metra, sa krova zgrade Union-banke u centru grada biće okrenuti u pravcu Željezare i prema gradu.  I novi će pokazivati informacije o datumu, tačnom vremenu i temperaturi zraka, samo na znatno kvalitetnijoj opremi, displejima, dva puta većim od ovoga koji će biti zamijenjen, rekao nam je Muhamed Pašić. Takođe će informisati Zeničane o trenutnim nivoima zagađenja zraka prašinom, sumpor-dioksidom, azotnim oksidima, benzolom i ozonom, koji će biti ažurirani svakih sat vremena. (S.S. rtvze)