28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Juli 2013 06:45

Javni poziv dijaspori BIH

 Javni poziv bh. građanima u iseljeništvu da uzmu učešće u  popisu  stanovništva 2013.  te kratko upustvo  kako izvršiti  popis - Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini  2013. će se provesti u periodu od 01. do 15. oktobra   2013. godine, prema stanju na dan 30. septembra 2013. godine u 24:00 sata, što se smatra  referentnim datumom popisa. 

 

Zakon o popisu stanovništva, (član 2). ovog Zakona omogucava da  bosanskohercegovačka  

dijaspora bude popisana. Taj član zakona predviđa da budu popisani svi građani Bosne i  

Hercegovine  koji imaju važeću CIPS ličnu kartu i koji će se u vrijeme popisa nalaziti na svojoj  

adresi u Bosni i Hercegovini. 

 

Pozivamo sve gradjane Bosne i Hercegovine koji privremeno zive van domovine da: 

 

  Izvade validnu  CIPS -ličnu kartu  

 

Da vaš odmor (ako boravite u BiH) iskoristite za vađenje biometrijske LK, ako vam je istekla  važnost trajanja stare, jer bez validne LK nemoguće je izvršiti popis. 

 

                Učešće u popisu stanovništva  2013 godine. 

 

Da po mogućnosti jedan član iz porodice boravi u BiH prije 30. septembra 2013. godine koji se  smatra za referentnim danom i računa se do 24:00 sata i na taj način stekne pravo  da učestvuje  u procesu popisa.  Na taj način takvom licu se omogućuje da bude popisan i da popiše i svoje  članove porodice. 

Takav pojedinac uz posjedovanje svoje LK treba da posjeduje JMBG (jedinstvene matične  brojeve) svojih ukućana. Na ovaj način popisani će ući u ukupan broj stanovnika BiH. 


Lične podatke o odsutnim članovima domaćinstva starijim od 15 godina može dati samo  punoljetni prisutni član domaćinstva, kojem su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina  podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj. 

 

Na kraju SSD BiH poziva sve vas da uzmete učešća pri sljedećem popisu i preporučuje vam ako  postoji ikakva mogućnost da za vrijeme popisa boravite u BiH, u svom mjestu, na svom odredištu  

da to iskoristite. 

 

S, poštovanjem 

 

G.O. SSDBIH 

Zaim Pašić 

predsjednik