18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 27 Maj 2013 17:25

Porodični dan sa Novo Nordiskom

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa „Novo Nordiskom“, kompanijom – svjetskim liderom u prodaji i proizvodnji preparata za liječenje dijabetesa, koja ove godine obilježava 90. godina rada i postojanja, u subotu, 25. 05. u Zenici organizovali su u Multiplex ekranu „ Porodični dan.“ 

U okviru ove manifestacije, namjenjene djeci i roditeljima uposlenici 'Novo Nordiska'  i Tropik event tima Zenica, putem edukativnih i zabavnih radionica skrenuli su posebnu pažnju na važnost zdrave prehrane u prevenciji dijabetesa. U okviru edukativnog programa o prehrani u BiH, uz pomoć posebno pripremljenih karata i domina djeca su na zabavan način, sa instruktorima učila o važnosti zdrave prehrane.  A u „laboratoriji profesora Baltzara“ uz posebne eksperimente učili su o štetnosti unosa većih količina šećera u organizam. No, ni to nije bilo sve. Za mališane u Multipleksu Ekran organizovana je i besplatna projekcija animiranog 3D filma, „Avanture neustrašivog Teda“. Za to vrijeme, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona organizovali su akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi, kao i djeljenje propagadnog edukativnog materijala o prevenciji i liječenju šećerne bolesti na koju se odazvao dobar broj građana.

Senka Balorda, ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona otvarajući ovaj skup kazala je sljedeće:

- Ministarstvo zdravstva zajedno sa kantonalnim Zavodom za javno zdravstvo, Zavodom zdravstvenog osiguranja, timovima porodične medicine domova zdravlja i Udruženjem oboljelih od dijabetesa već dvije godine radi na izradi registra oboljelih, a naš partner u izradi ovog registra je i kompanija Novo Nordisk.Prema nekim procjenama na području našeg Kantona imamo oko 25.000 dijabetičara. Od toga, čak 103 djece na žalost boluje od ove bolesti. No, tačne podatke znat ćemo kada se završi ovaj veliki projekat registrovanja oboljelih. Smatra se da je samo 50 odsto pacijenata svjesno svog oboljenja, a da ima bar još toliko onih koji ne znaju da boluju od ove bolesti. Zato je pravovremena edukacija timova porodične medicine, zatim odraslih stanovnika ali i naše najmlađe populacije od vrhunskog značaja i mi pozdravljamo ovakav način skretanja pažnje na važnost zdrave ishrane i posljedica nezdravog hranjenja koje mogu rezultirati i obolijevanjem od dijabetesa u ranoj životnoj dobi.

Salih Valjevac, PR Novo Nordiska istakao je manje poznatu činjenicu, a ona se odnosi na štete koje privredi i preduzećima donosi šećerna bolest. On je također pomenuo da je ova firma tokom čitavog rata bila jedina farmaceutska kompanija koja je kao humanitarnu pomoć slala svim svojim pacijentima u BiH kompletnu paletu svojih inzulina. Pomoć se nastavila i u periodu nakon rata, sve do uspostave organizovanog tržišta lijekovima, a i danas ova firma nastoji dati svoj društveni doprinos, kako u oblasti edukacije najmlađe populacije tako i u pomoći na izradi registra oboljelih od dijabetesa na području našeg Kantona.

Press služba ZDK