19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Juni 2013 11:13

Direktor Granić o radu KBZ-a

Kantonalna bolnica Zenica pozdravlja   potpisani protokol između Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK sa Rudnicima Breza i Kakanj, te Šumsko privrednim društvom Zavidovići o izmirenju zaostalog duga po osnovu doprinosa za zdravstvo, izjavio je dr. Abdulah Granić, vršilac dužnosti direktora zeničke bolnice. Prema njegovim riječima,neophodno je učiniti dodatne napore kako bi slični aranžmani završili i sa drugim većim dužnicima. 


- Sada je na Zavodu da prati realizaciju protokola, te da prikupljena sredstva uvrsti rebalansom Plana u raspodjelu zdravstvenim ustanovama ZDK, jer do sada opredjeljena sredstva za Bolnicu nisu dovoljna ni za tekuće finansiranje, odnosno plaćanje osnovnih troškova, lijekova, plata zaposlenika, troškova režija i drugo, ukazao je Granić. Mjesečne potrebe zeničke bolnice po tekućim obavezama kreću se na iznosu od oko 4,5 miliona, a od Zavoda se transferiše nešto više od 3 miliona maraka. 

 

- Realizacija dugo pripremanog i najavljivanog projekta,izgradnje novog operativnog i energetskog bloka upitna je i u ovoj godini. Kantonalna bolnica Zenica upošljava 1,550 radnika pri čemu je odnos medicinskog i nemedicinskog kadra 70 prema 30 posto,ali se,zbog teške finansijske situacije i slabog materijalnog položaja, ova ustanova sve učestalije suočava problemom odliva stručnih kadrova. (Š.B.//rtvze.ba)