29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 25 Maj 2013 20:13

Ulični Facebook održan u Zenici

Danas, 25.05., u Zenici neformalna mreža mladih karAKTer je održala uličnu akciju simboličnog naziva „Ulični facebook“ na kojoj su svi mladi mogli izrazti svoje (ne)zadovoljstvo trenutnim stanjem u našem okruženju, te to postaviti na naš zid i pokazati javnosti svoje mišljenje javno. Svi prolaznici su mogli se zaustaviti i pogledati mišljenja mladih, te ih eventualno nagraditi „lajkom“ i dati podršku njihovom mišljenju.

 

Pored statusa, mladi su se mogli upisati na karAKTernu mailing listu, gdje će redovno biti informisani o svim aktivnostima ove mreže, ali i drugim promjenama koje se tiču mladih. I to nije sve, također su aktivisti karAKTera za sve mlade pripremili anketne listiće o promjenama koje žele i stvarima koje usrećuju mlade trenutno, te ko utječe na njih, ko je odgovoran za to i šta oni rade po pitanju rješavanja tih stvari. 

 


U Zenici je odziv bio dosta dobar, unatoč nešto lošijim vremenskim uslovima, pa tako su Zeničani/ke ukupno javno iskazali preko 30 statusa, a status sa najviše „lajkova“ je djelo aktiviste iz Omladinskog udruženja „REaktiv“, Semira Teskeredžića, a koji glasi: „Neću da moram imat' nekog 'svog' da bih se zaposlio.“ Ostale statuse i cijelu fotogaleriju moći ćete pogledati na facebook stranici karAKTera ovdje ili na njihovoj web stranici www.karakter.ba 


Koordinator akcije za Zenicu, Aldin Alić, nam je izjavio: „Zaista sam prezadovoljan i ponosan na mlade koji su po ko zna koji put pokazali da ih se mora pitati i da smo mi važan segment društva i da vladajuće strukture moraju poraditi na uvažavanju mladih i njihovih potreba. Mi smo spremni na saradnju, spremni im prenijeti naše zahtjeve, a od njih očekujemo realizaciju uz našu bespoštednu podršku i pomoć.“ 

 

Pored Zenice „Ulični facebook“ je realizovan u još 5 gradova BiH i to: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Trebinje i Gornji Vakuf/Uskoplje.

 

„Ono što još daje posebnu važnost ovom projektu jeste socijalizacija mladih i njihovo uključivanje u društvene procese, jer smo svim mladim omogućili upravo ono na čemu većina mladih provodi najviše svog slobodnog vremena, a da su pri tome morali izaći vani i razgovarati sa ljudima bez tastature.“, dodaje Alić.

 

Više o aktivnostima ove neformalne grupe pratite putem njihove web ili facebook stranice, ali ipak svakodnevnim digitalnim putem.