20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 18 Maj 2013 11:14

Kako se trujemo hranom

Na osnovu detaljne analize izvještaja institucija javnog zdravstva entiteta i Brčko Distrikta BiH, regionalnih i kantonalnih zavoda o registrovanim oboljenjima ljudi porijeklom iz hrane u periodu od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. godine, najčešće izolovani uzročnici trovanja hranom su bakterije Salmonella, Stapylococcus aureus i Escherichia coli, čije je prisustvo utvrđivano u hrani, kao i kod osoba (kliconoša) koje su u neposrednom kontaktu s hranom, saopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH. 

 

 

"Rastu i razmnožavanju bakterija koje mogu kontaminirati hranu, a što povećava rizik od bolesti koje se prenose putem hrane, posebno pogoduju visoke temperature zraka u proljetnom i ljetnom periodu. Pored subjekata u poslovanju s hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom", navodi se u saopćenju. 

 

Kako bi se zaštitili od bolesti čiji je uzrok i put prenosa hrana, Agencija za sigurnost hrane BiH potrošačima preporučuje da se u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane pridržavaju pravila. 

 

"Održavajte čistoću (Perite ruke prije nego što počnete pripremati hranu i često tokom same pripreme, perite i dezinfikujte sve površine i pribor koji se koriste tokom pripreme hrane, zaštitite kuhinjske površine i hranu od insekata, glodara i drugih životinja), odvojite sirovo od kuhanog (Odvojite sirovo meso, perad i morsku hranu od drugih vrsta hrane, koristite odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za rezanje, prilikom obrade sirove hrane, čuvajte hranu u zatvorenim posudama da bi spriječili kontakt između sirove i već pripremljene hrane)", navodi se u saoopćenju.   

 

Agencija za sigurnost hrane BiH preporučuje da temeljito kuhanje hrane, naročito mesa, perad, jaja i morsku hranu. 

 

"Hranu kao što su supe i gulaši zagrijte do ključanja pri tome osiguravajući da je temperatura dostigla 70 stepeni. Što se tiče mesa i peradi, osigurajte da su sokovi providni, a ne ružičasti. Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama, odnosno ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Odmah stavite u frižider svu kuhanu i kvarljivu hranu, po mogućnosti ispod pet stepeni. Održavajte kuhanu hranu vrelom prije serviranja i ne ostavljajte hranu da dugo stoji, čak ni u frižideru. Osim toga, ne otapajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi)", kaže se u saopćenju. 

 

Agencija preporučuje i korištenje sigurne vode i sirove namirnice, odnosno koristite sigurnu vodu ili je pročistite da bi bila sigurna.  Agencija za sigurnost hrane BiH prati sva zbivanja u ovoj oblasti, kako u zemlji, tako i u okruženju i šire, te u saradnji s nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama preduzima odgovarajuće preventivne mjere u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača.