19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Maj 2013 20:39

Poljoprivrednici kod premijera

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača i farmera Zeničko-dobojskog kantona, stočari Hidajet Fejzić, Elvedin Halilović, i Mirnes Bajrambašić, predstavnici farmera, Sedin Biogradlija, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK, peradari Omer Redžić i Abdulah Tutmić, predstavnik udruženja „Bistričak“ Zenica, bili su  u sjedištu ZDK, gdje su razgovarali sa premijerom Fikretom Plevljakom o aktuelnim dešavanjima oko isplate poticaja u poljoprivredi, prije svega sa federalnog nivoa, što je bio i razlog njihovog protestnog okupljanja, na petlji M-17 u Lašvi.

 

 

U veoma otvorenom dvosatnom razgovoru, premijer Plevljak je istakao da će Vlada ZDK izmiriti obaveze po osnovu utvrđenih poticaja, neće dozvoliti da poljoprivrednici i farmeri budu ostećeni, ali da su kašnjenja nastala usljed otežavajućih finansijskih tokova.

 

-Sve potrebne odluke su donesene. Nećemo uzeti od jednih da bi dali drugima i zato pokušavamo da se ravnopravno pomičemo naprijed koliko nam dozvoljava finansijska situacija, istakao je premijer Plevljak. Poljoprivrednici i farmeri su iznijeli podatke dugovanja, po osnovu poljoprivrednih poticaja, sa federalnog nivoa, sa akcentom na kriterije njihove dodjele. Pokazali su spiskove “nelogično” dodijeljenih federalnih poticaja korisnicima na području Zeničko-dobojskog kantona. Ovom prilikom, poljoprivrednici i farmeri su upoznali Premijera i o sudskim pozivima, u svojstvu svjedoka, za davanje izjava o aktuelnim dešavanjima preispitivanja dodjeljivanih poljoprivrednih poticaja na federalnom nivou.

Neisplaćivanjem poticaja, nagomilale su se obaveze poljoprivrednika i farmera, što je dodatno otežalo njihovo privređivanje. Tražili su da bude isplaćen bar dio poticaja na nivou ZDK, shodno finansijskoj situaciji, što će u narednom periodu i biti realizirano.

 

Pres služba ZDK