28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Maj 2013 15:50

Sorensen u Zenici

 

Dan Evrope u Zenici obilježen je nizom manifestacija, a u okviru aktivnosti koje organizuje Delegacija Evropske unije u BiH učenici tri osnovne škole učestvovali su u kvizu znanja o ljudima i mjestima u Evropskoj uniji.  Na Trgu Alije Izetbegovića izložbu radova "EU in Art" otvorili su šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Piter Sorensen, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić. 


Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Piter Sorensen izjavio je kako smatra da BiH zaostaje na putu Evropskoj uniji. 

"BiH nema perspektivu za pristupne pregovore, ukoliko ubrzo ne obezbijedi uslove za implementaciju presude u predmetu Sejdić-Finci. U suprotnom, ni izbori za Evropsku uniju neće biti prihvatljivi", poručio je Sorensen, napomenuvši da je Evropska unija uložila mnogo novca i napora u BiH, te da od nas neće odustati, ali da istovremeno aktuelna vlast mora izvršiti svoje obaveze i početi se ponašati odgovorno. 

 

Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić podsjetila da više od 80 posto građana BiH želi da njihova država pristupi Evropskoj uniji i da ovdje zažive evropske vrijednosti.  Učenici iz Muzičke škole Zenica i mažoretkinje iz Kiseljaka izveli su potom muzičko-scenski performans, a na kraju svečanosti priređeno je zajedničko fotografisanje svih učesnika u programu.