29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 April 2013 16:14

Brezani sa premijerom

Predstavnici zaposlenika OŠ “Safvet-beg Bašagić” Breza, koji po Kolektivnom ugovoru nisu tužili za neisplaćene plaće, Senad Burzić, Sanela Kozić, Ahmed Karamut, Indira Hujić i Senida Šahić, upoznali su premijera Plevljaka, tokom susreta u sjedištu ZDK, o inicijativi pod nazivom “SPONTANO IZ BREZE”.

 

 Naime, 93 posto uposlenika ove brezanske osnovne škole nije tužilo po osnovu Kolektivnih ugovora, pa su se organizirali pokretanjem veb stranice „SPONTANO IZ BREZE“, a sa sloganom „PRIDRUŽITE NAM SE U TRAŽENJU RJEŠENJA ...“. Na www.spbreza.org predstavljena je inicijativa prosvjetnih radnika o pronalaženju rješenja “tužbe prosvjetnih radnika”, kako ističu “kojim bi svi bili zadovoljni: i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, i Sindikat ZDK, i zaposlenici koji su tužili i zaposlenici koji nisu tužili.”

 

-Tačno je da su Kolektivni ugovor potpisali predstavnici Vlade i Sindikata, ali je tačno i da se taj isti Kolektivni ugovor tiče nas zaposlenika u osnovnim školama Zeničko-dobojskog kantona. Po mišljenju nas, grupe zaposlenika škole koji nismo tužili, teško će se moći riješiti problem tužbi, ako se uz predstavnike Vlade i Sindikata u rješavanje problema ne uključe i predstavnici zaposlenika osnovnih škola iz ZDK koji nisu tužili škole. Ovo govorimo iz razloga što rukovodstvo Sindikata ZDK nema podršku Sindikalne podružnice naše škole, te time ni pravo da nas zastupa u pregovorima jer zastupaju samo interese zaposlenika koji su tužili, ističe grupa prosvjetnih radnika razloge za pokretanje veb stranice “SPONTANO IZ BREZE”.

 

Tokom susreta u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, uposlenici OŠ “Safvet-beg Bašagić” Breza, između ostalog, istakli su nezadovoljstvo činjenicom da su Sindikati 2005. godine odbili ponuđeni prijedlog tadašnje Vlade ZDK bez konsultacija i uzimanja mišljenja zaposlenika osnovnih škola. Kako se ne bi ponovio isti scenarij, predstavnici “SPONTANO IZ BREZE” izradili su Prijedlog za pronalazak rješenja “tužbe za neisplaćene plate po Kolektivnom ugovoru”. 

 

-Suština prijedloga jeste da se, o ovom problemu, uzme u obzir mišljenje svakog zainteresiranog uposlenika u osnovnim školama ZDK koji sami trebaju birati svoje predstavnike, a koji će njihova mišljenja uobličiti u formu konkretnih prijedloga. Ako većina uposlenika osnovnih škola ZDK prihvati usaglašeni zajednički prijedlog onda bi uslijedilo postizanje i potpisivanje sporazuma sa Vladom ZDK, istakao je Karamut.

U narednom periodu, predstavnici “SPONTANO IZ BREZE” će okupiti prosvjetne radnike i iz drugih škola iz Zeničko-dobojskog kantona koji žele biti dio inicijative “SPONTANO IZ BREZE”.

 

Više na http://www.spbreza.org/index.php/12-novosti/30-izvjestaj-sa-prijema-predstavnika-zaposlenika-os-safvet-beg-basagic-breza-kod-premijera-vlade-zenicko-dobojskog-kantona