26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Maj 2013 06:10

Dan Evrope-program u Zenici

 

Povodom Dana Evrope institucije Evropske unije u lokalnim zajednicama s građanima slavit će postignuća EU uključujući trajni mir, ekonomsku saradnju i putovanja bez granica. Delegacija Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU najavljuju da će proslave biti organizovane u Zenici na Trgu Alije Izetbegovića, u Brčkom na Trgu mladih, u Banjoj Luci na koncertu bendova Neuro i Vanja the Frog i u Sarajevu na manifestaciji Trkom u Evropu. 

 

Događaj na otvorenom u Zenici bit će održan 9. maja, a počet će izložbom ''EU u umjetnosti'' koju će otvoriti načelnik općine Zenica Husejin Smajlović i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik ambasador Peter Sorensen. 

 

Na ceremoniji u Zenici načelnik Smajlović i ambasador Sorensen dodjelit će nagrade umjetnicima za radove koje je stručni žiri odabrao kao najbolje. 

 

U Banjoj Luci Evropska sedmica je planirana za 10. maja, a bit će obilježena koncertom bendova Neuro i Vanja the Frog u Kastelu. U Brčkom Dan Evrope će biti obilježen 11. maja performansom muzičke škole iz Brčkog.  Tradicionalna ''Trka u Evropu'' duga četiri kilometra obilježit će ovaj dan u Sarajevu 12. maja, najavljeno iz Delegacije EU u BiH.