25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 April 2013 19:11

Video:Skandal sa UNZE u HR

 Inspekcija Ministarstva obrazovanja Hrvatske donijela je rješenje kojim nalaže obustavu dva studijska programa ECPD-a na Visokoj školi u Puli. Dva sporna programa su preddiplomski studiji za medicinske sestre/tehničare i fizioterapeute. No, studenti i njihovi roditelji tvrde kako im prilikom upisivanja nitko nije objasnio kako nakon završetka studija neće dobiti hrvatske diplome. Organizator cijelog posla, između ostalih, je Univerzitet u Zenici, njegov Zdravstveni fakultet. POGLEDAJTE VIDEO - EMISIJE PROVJERENO - hrvatske NOVE TV


''Nismo imali razloga provjeravati. Oni su javno objavili da je ta diploma priznata'', rekao nam je nezadovoljni roditelj Predrag Bilić. Naime, ECPD u Puli nije dobio službene dopusnice za održavanje tih programa od Ministarstva obrazovanja, a nakon brojnih prijava nadzor je obavila i inspekcija. Ona je izdala rješenje za obustavom dva sporna programa, a studentima je ostavljena mogućnost nastavka studija ili u Zenici ili u Mariboru.


''Na području Republike Hrvatske sporni studijski programi ne smiju se izvoditi niti se za njih nakon njihova završetka mogu izdavati diplome'', stoji u rješenju inspekcije.

Stoga, nakon završetka spomenutih studijskih programa studenti dobivaju inozemne diplome, koje je, prema važećim zakonima naše države, moguće nostrificirati. No, iz Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske komore fizioterapeuta već su poručili kako im te diplome neće biti priznate.

 

''Oni će morati još puno novaca potrošiti da bi dostigli hrvatsku diplomu. Bez obzira što su državljani Republike Hrvatske. To im ništa ne garantira, ali diploma nije hrvatska'', rekla nam je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec.

 

Pogledajte video: