02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 April 2013 15:03

AMZ: Dan zdravlja i zaštite

Kompanija ArcelorMittal Zenica je danas po sedmi put obilježila svoj godišnji Dan zdravlja i zaštite, pridruživši se tako svim ostalim jedinicama ArcelorMittal Grupe  u svijetu. I ove godine tema Dana zdravlja i zaštite bila je "Stani, razmisli i radi sigurno".



Prošle godine u aktivnostima obilježavanja ovog datuma učestvovalo je oko 208.000 uposlenika i eksternih izvođača radova širom svijeta, a očekuje se da je ove godine taj broj i veći.

 

HS1

U zeničkoj kompaniji, Danu zdravlja i zaštite prethodio je cijeli mjesec intenzivnih aktivnosti kao što su: različite tematske obuke, kontrolni zdravstveni pregledi, sportski susreti, planinarski pohod na Smetove (u suradnji sa planinarskim društvom "Željezara"), promocija ličnih zaštitnih sredstava te kviz znanja iz oblasti zaštite na radu. U nedjelju, 28.aprila, bit će održana i biciklijada za uposlenike kompanije i članove obitelji, uz suradnju sa bicikilstičkim klubom "Finish" iz Zenice.

Na centralnoj manifestaciji koja je danas održana u krugu kompanije ArcelorMittal Zenica, sumirani su rezultati postignuti u oblastima primjene Standarda prevencije fatalnih povreda, projekta 5S (projekta za stvaranje što sigurnijeg i zdravijeg radnog okruženja),  te najnovije inicijative za poboljšanje zaštite na radu pod nazivom "Zajednička opreznost".

Tom prilikom, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica g. M.V.Kulkarni je između ostalog rekao: "Zajednička opreznost znači da prije svega vodite računa o vlastitoj sigurnosti, ali i o sigurnosti kolega koji se nalaze oko vas. Ukoliko primjetite neodgovarajuće ponašanje ili aktivnost, morate reagirati i zaustaviti takvu nesigurnu radnju. To je osnova 'Zajedničke opreznosti' i to je važno sredstvo unaprijeđenja sigurnosti na radnom mjestu".
Visoki gost iz ArcelorMittal korporacije, g Augustine Kochuparampil, LCE generalni direktor poslovnih jedinica istok, je istakao da je u zeničkoj fabrici vidio predanost uposlenika  svakodnevnom unaprijeđenje zdarvlja i zaštite na radu kakva se rijetko viđa, što je najbolji put ka ostvarivanju konačnog cilja, a to je nula povreda na radu.

Danas su također dodijeljene nagrade najboljim pojedincima i Departmentima u oblasti zdravlja i zaštite a izvedena je i pokazna vježba na temu spašavanja unesrećenog sa visine.

Osim uposlenika kompanije ArcelorMittal Zenica i predstavnika ArcelorMittal Korporacije, svečanosti su prisustvovali i predstavnici partnerskih firmi te gosti iz organa vlasti i lokalne zajednice.


HS2