02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 April 2013 14:16

Galerija: Green day u Zenici

'Green day', Dan izviđaštva u Zenici, održan je  u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje i u okviru državnog ekološkog takmičenja izvidjača iz Banje Luke, Tešnja, Prijedora, Konjica i Zenice. Nakon smotre članova sva tri zenička odreda izviđača na platou ispred Gradske arene, izvođenjem izviđačke himne i podizanjem zastave Saveza, održana je smotra 600 učesnika takmičenja, članova Saveza izvidjača u BiH. Takodjer je održano takmičenje 16 školskih ekipa izviđača Zenice, a uručena su i izviđačka priznanja najboljim vodovima i jatima. 

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU JASMINA BLICKA HADŽIĆA

 

 

- Najveće priznanje, naročito najmlađim izviđačima su druženje i sklapanje novih prijateljstava, - istakao je Zekerijah Avdić, načelnik u zeničkom Savezu izviđača. Mlađi izvidjači, poletarci i pčelice, sretni su što im ova takmičenja omogućavaju nova iskustva, dobru zabavu i sticanje prijateljstava. Pčelice Izviđačkog odreda iz Prijedora prvi su put u posjeti Zenici i vršnjacima, izviđačima. 


- Izvidjačima u BiH potrebna je veća podrška lokalnih zajednica. Potrebno je i urediti sistem finansiranja tih organizacija, - kazao je danas Dragan Gatić, predsjednik Saveza izviđača BiH, napominjući kako je ovogodišnje, Državno ekološko takmičenje obilježilo početak serije seminara o unapređenju i primjeni novih programa Svjetske skautske organizacije, koja je u tu svrhu Savezu BiH donirala 30.000KM. 

 

Seminaru su jučer i danas prisustvovali lideri izviđačkih odreda, dok su se sami članovi tih odreda, tokom cijelog dana, takmičili na području grada u najznačajnijim skautskim disciplinama, u okviru već redovnog takmičenja, koje uspješno organizuje zenički Savez izviđača, pod nazivom 'U susret proljeću'.  Sva tri odreda saveza u Zenici, 'Smet', 'Zmajevac' i 'Lisac', nastavljaju već slijedeće sedmice u povodu Dana planete Zemlje, svoje ekološke aktivnosti. Nakon čišćenja područja Boračkog jezera isti zadatak čeka ih u okolini Zenice. 


rtvze.ba, foto: Jasmin Hadžić Blicko