24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 12 April 2013 17:07

Dan oslobođenja Zenice

 

 Zeničani danas obilježavaju 12. april, Dan oslobođenja Zenice, a ujedno i 15.april, Dan Armije BiH.  Tim povodom su na spomen kosturnici Papirna, brojne delegacije boračkih udruženja, političkih stranaka, izvršne i zakonodavne vlasti, položile vijence u spomen na pale borce i žrtve fašizma iz II svjetskog rata. 

 

Okupljenima se obratio Milivoje Marinković, učesnik NOR-a i potpredjednik Općinske organizacije Udruženja boraca, istakavši da su na današnji dan prije 68 godina, nakon žestokih borbi u okolini Zenice, partizanske jedinice slomile otpor fašističkog okupatora i ušle u grad. 

 

- Bila je to prva slobodna zona nakon četvorogodišnje okupacije i terora - podsjetio je Marinković. 

 

Na trgu Alije Izetbegtovića, gdje su također položeni vijenci i cvijeće na Centralno spomen obilježje “Kameni spavač” u znak sjećanja na stradale u posljednjem ratu, po tradiciji je obilježen i 15. april – Dan Armije BiH. 

 

Na historijskom času okupljeni su se prisjetili ratnog puta Trećeg korpusa ABiH, a prigodnim govorom prisutnima se obratio Mirsad Ibraković, ratni načelnik Štaba Teritorijalne odbrane Općine Zenica. 

 

Odlukom Općinskog odbora za obilježavanje značajnih datuma Zenica, već neko vrijeme zajednički se obilježavaju ova dva događaja, jer, kako je istakao ovom prilikom Faruk Kadrić, predsjednik Odbora, dosta je bilo razdvajanja, vrijeme je ujedinjavanja.