22 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 April 2013 03:51

Odluke Vlade ZDK

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svojoj 105. sjednici Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije koji predstavlja usklađivanje zakona sa međunarodnim aktima i Odlukom vijeća ministara BiH što još nije učinjeno u Federaciji BiH, pa je Zeničko-dobojski kanton prvi koji donosi ove izmjene.

 

Prijedlog izmjena ovog zakona prošao je javnu raspravu u svim općinama i bit će upućen u skupštinsku proceduru. Istaknuto je da se ovim izmjenama takođe želi postići funkcionalnija primjena zakona u praksi, uvažavajući manjkavosti uočene u njegovoj primjeni kao i zbog regulisanja situacija koje nisu bile obuhvaćene važećim zakonom.

 

Pored ovog, usvojene su i izmjene i dopune Zakona o sudskim taksama, koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa, a kojim se ispravljaju određene manjkavosti na koje su ukazivali sudovi te su one ovim izmjenama usvojene.

 

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice podnijelo je Izvještaj o namjenskoj potrošnji sredstava u prošloj godini. Na prijedlog ovog Ministarstva odobreno je i 300.000 KM za obnovu stambenih objekata povratnicima i raseljenim licima na području ZDK. Na ovoj sjednici usvojen je i Program utroška namjenskih sredstava iz oblasti šumarstva za 2013. godinu u iznosu od 1,6 miliona KM namijenjenih čuvarskim službama, nabavci opreme, transferima općinama te kupovini šuma na području Kantona