20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Mart 2013 05:20

Radionica MVP-a u Zenici

 

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić otvorila je  u Zenici Radionicu za edukaciju kontakt osoba o PfP/NATO SOFA Sporazumu koju organizuje Ekspertni tim Vijeća ministara BiH za provođenje PfP/NATO SOFA Sporazuma, u saradnji s NATO Glavnim štabom Sarajevo. 

       

Cilj ove radionice je edukacija kontakt osoba iz institucija BiH, entiteta i kantona koje su odgovorne za informisanje i praćenje provođenja ovog sporazuma, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Trišić-Babić je kazala da PfP/NATO SOFA Sporazum uređuje pravni položaj pripadnika vojnih i civilnih snaga NATO država u BiH, te obaveze BiH prema njima. 

       

Ona je kazala da je Predsjedništvo BiH 2008. godine ratifikovalo Sporazum, a u svrhu njegove efikasne primjene i provođenja, Vijeće ministara je prošle godine usvojilo Uputstvo o primjeni i provođenju PfP/NATO SOFA-e, na osnovu čega su institucije imenovale kontakt osobe. Ona je kazala da je važnost ovog sporazuma u tome što se njim reguliše pravni status i boravak pripadnika NATO snaga u BiH, što predstavlja prvi korak u približavanju BiH ovom savezu. 

 

Podsjetila je da je Predsjedništvo BiH 2003. godine postavilo euroatlantske integracije kao vanjskopolitički prioritet, na šta se BiH dodatno obavezala u Zakonu o odbrani.  Trišić-Babić je, također, navela da je BiH od 2006. godine članica Partnerstva za mir i od tada vrši reforme svojih oružanih snaga, političkog i ekonomskog sistema, te pravne države i demokratije, kako bi postigla standarde koji su neophodni za članstvo u Savezu. 

       

Iz tih razloga, kazala je zamjenica ministra, radionica koja se održava u Zenici je od izuzetne važnosti. 

        Implementacijom PfP/NATO SOFA Sporazuma, pri čemu je obuka kontakt osoba veoma važan element u tome, BiH osigurava nesmetan boravak i tranzit snaga Saveza i njenih članica u BiH, te potvrđuje opredjeljenost BiH da bude dio euroatlantske sigurnosne zajednice, navodi se u saopćenju.