24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Mart 2013 08:46

Čimburijada 2013.

 

Zeničani će i ove godine, tradicionalnim urankom i pripremom čimbura, poželjeti dobrodošlicu proljeću.  Tradicija duga više od jednog stoljeća, koja je spontano 21. marta okupljala Zeničane uz rijeku Bosnu, ove godine dobit će i svoj institucionalni okvir, s obzirom da je Zenička čimburijada unesena u Strategiju razvoja Općine Zenica od 2012. do 2022. godine. 


 

Tim dokumentom donesena je i odluka da su organizatori Čimburijade Općina Zenica, Forum građana Zenice i Turistička zajednica ZDK, koji su zaduženi za organizaciju pratećih sadržaja ovogodišnje manifestacije, koja će svojim aktivnostima trajati naredna tri dana. Jučer  je počela podjela čimbura u osnovnim školama, dok je za danas najavljena promocija učeničkih literarnih i likovnih radova o temi "I stiže proljeće u naš grad“. Prvog dana proljeća, čimburijada će početi tradicionalnim proljetnim urankom, kada će se učesnicima pridružiti i Duvački orkestar KUD-a "Željezara“. 

 

Cjelodnevni program bit će upotpunjen različitim sportskim, društvenim i kulturnim sadržajima, a učestvovat će nogometni klubovi Fortuna i Rudar, dok će Sportsko rekreativno društvo "Bosna“ organizovati tradicionalnu eko rafting regatu uz učešće velikog broja posada iz naše zemlje i okruženja. 

 

Posebnost ovogodišnje čimburijade bit će i uručenje "Zlatnika Kulina Bana“, specijalnog priznanja Foruma građana, kojeg će dodjeliti atletičaru Hamzi Aliću, za ostvareni uspjeh na Evropskom dvoranskom prvenstvu gdje je osvojio srebrenu medalju. 

 

Ni ove godine neće izostati ni masovna priprema čimbura za što je zadužen poznati Zenički ugostitelj Rasim Salčinović, koji će pripremiti čimbur od 1.500 jaja, a jedna od većih atrakcija je i prvo proljetno kupanje. U hladnoj Bosni zaplivat će po 35. put, šesdesetosmogodišnji Emilijan Knežević. 

 

Treba dodati i da je pokrenuta incijativa za uvrštavanje Zeničke čimburijade na listu UNESCO-ve nematerijalne baštine, a koordinatori ovih aktivnosti su Forum građana Zenice, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, te Zemaljski muzej u Sarajevu.