28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Mart 2013 15:51

Komemoracija dr. Šestiću

 

U prepunom amfiteatru Kantonalne bolnice jučer je održana komemorativna sjednica povodom smrti poznatog zeničkog neuropsihijatra, dugogodišnjeg uposlenika zeničke bolnice, primarijus doktora Muhamed Šestića. Menadžment i uposlenici Kantonalne bolnice Zenica izrazili su duboko saučešće porodici i njegovim dugogodišnjim kolegama. 


- Doktor Šestić je jedan od prvih iz plejade zeničkih ljekara koji su zaslužni za razvoj zeničkog zdravstva i današnje Kantonalne bolnice. Ako ćemo čovjeka pamtiti po onome što je uradio i iza sebe ostavio, onda ćemo se mi, njegovi učenici i kolege, itekako sjećati doktora Šestića i po njegovim zaslugama za osnivanje Službe za neuropsihijatriju, koja je danas izrasla u dvije odvojene bolničke službe, - kazao je, između ostalog dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore Zeničko-dobvojskog kantona. 

 

- Dr Muhamed Šatić bio je pažljiv suprug, brižan otac dva sina i nježan djed četvoro unučadi. Ostavio je neizbrisiv trag na porodicu, pacijente, kolege i prijatelje. Ako je životni moto jednog ljekara da u svakom momentu pruži pomoć bolesnom čovjeku i savjet kako da sačuva zdravlje, onda je prim. dr medicinskih nauka, Muhamed Šestić, taj životni moto ispunio do kraja, plemenito i savjesno, - kazao je prilikom komemorativne sjednice, vd direktora Kantonalne bolnice Zenica, dr Abdulah Granić. 

 

Dr Muhamed Šestić je rođen 7. januara 1934. godine u staroj zeničkoj porodici Šestića, od majke Hibe i oca hadži Asima Šestića. Djetinjstvo, osnovnu školu i gimanziju završio je u Zenici, a 1959. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Stažirao je u Regionalnom medicinskom centru Džemal Bijedić u Zenici. Specijalizirao je neurohirurgiju i psihijatriju, specijalistički ispit položio je na Klinici za neurologiju i psihijatriju u Zagrebu. Radio je kao zamjenik direktora Zavoda za medicinu rada u Zenici, do supspecijalizacije iz kliničke elektroencefalografije u Zavodu za mentalno zdravlje u Beogradu, 1970. godine. 1975. odlikovan je Ordenom rada sa srebrenim vijencem, a tri godine poslije, dobio je zvanje primarijusa. Ubrzo zatim odbranio je doktorsku disertaciju i stekao pravo za naziv doktora medicinskih nauka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Od 1986. do penzije, 1999. godine, dr Šestić obavlja poslove načelnika Službe za nervne i duševne bolesti Regionalnog medicinskog centra Džemal Bijedić u Zenici. 

 

Kako je objavila RTVZE, tokom agresije na BiH, dr Šestić je cijelo vrijeme proveo na radnom mjestu pomažući svima, bez obzira na vjeru i naciju. Bio je stalni sudski vještak iz medicinske struke iz oblasti neuropsihijatrije. Radio je sve do 2004. godine.  Dženaza doktoru Šetiću obavljena je u nedjelju na gradskom groblju Prašnice.