29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Mart 2013 07:26

KB Zenica: dva miliona usluga

 

Uputili smo niz pitanja upravi Kantonalne bolnice Zenica o stanju u ovoj ustanovi, vezanom za boravak pacijenata. Pročitajte "skenirano" stanje u prošloj godini U J.U.Kantonalna Bolnica Zenica u  2012.godini 

   

kapacitet kreveta za ležeće pacijente je iznosio:

- 906 +28 kreveta za dijalizu i 8 kreveta u dnevnoj bolnici,

- broj liječenih bolesnika..................................................... 30.246

- broj operativnih zahvata ..................................................13.741

- broj pregleda ..................................................................274.730

- broj usluga ....................................................................1.968.860

- broj VŠ  medicinskih sestara/tehničara ...............................130

- broj ss medicinskih sestara/tehničara  ................................665

 

Anketa o mjerenju zadovoljstva/iskustva pacijenata pruženim bolnički tretmanom, provedena je u mjesecu novembru 2012.god. Anketirano je 185. pacijenata na 17. bolničkih službi. Anketnim pitanjima je obuhvaćeno 10. oblasti vezanih za bolnički tretman i to: prijem, bolničke službe, posjete, ishrana, komfor i čistoća, osoblje, liječenje i njega, informacije, rezultati liječenja i ukupna ocjena.

 

Rezultati ankete pokazuju da su pacijenti u principu najmanje zadovoljni kvalitetom bolničke hrane i to ukusom 67,0% i raznovsnošću hrane 74,6% zadovoljnih. Takođe primjetno je da je znatan broj pacijenata nezadovoljan komforom i čistoćom (odnosno uslovima smještaja), a najmanji procenat zadovoljnih je ventilacijom i temperaturom u prostoriji 79,9%. Iz komentara pacijenata (zbog iznesenih prigovora) realno je pretpostaviti da je najvjerovatniji uzrok ovakvog stanja stara i dotrajala stolarija, a prema pojedinim komentarima i neispravni radijatori. Pored toga dosta je prigovora i na: nedostatak posteljnog rublja, nedovoljan broj i neuslovne WC kabine, loše održavanje higijene sanitarnih prostorija, što je sve rezultiralo da prosječna stopa zadovoljnih komforom i čistoćom u bolničkim službama iznosi 81,4% komfor sobe, 81,3 % komfor ostalih prostorija. U segmentu posjete znatan broj negativnih komentara je dat i na prostor za obavljanje posjeta za koji smatraju da je neadekvatan ili koji uopšte nepostoji (npr. nema dovoljno stolica u sobama). Pozitivne ocjene su date svom osoblju pogotovo u dijelu stručnost i ljubaznost gdje prosječna stopa zadovoljnih medicinskim osobljem iznosi od 92,3% do 97%, a za ostalo osoblje od 90,5 do 100%. Najniža ocjena medicinskom osoblju (iako iznosi preko 90%) data je u dijelu uvažavanja ličnih potreba pacijenta i davanja informacija. Kada se ova ocjena poveže sa prosječnom stopom zadovoljnih u dijelu dobijanja informacija o kućnom redu, svrhi uzimanja lijekova, ponašanju po otpustu koja iznosi od 83,1% do 88,5% može se zaključiti da je to oblast u kojoj bi se eventualno mogli postići bolji rezultati. 

 

U 2012.godine od strane pacijenata podnesen je 627 pisani podnesak u kojem su dali svoje mišljenje o boravku i tretmanu u našoj Ustanovi. Podneseno je 37 žalbi (5,9% podnesaka), 68 sugestija (10,8% podnesaka) i 522 pohvale (83,3% podnesaka). 

Prema razlozima podnošenja najveći procenat žalbi se odnosi na komunikaciju (32,4 %) i tretman (32,4 %), a zatim na dostupnost zdravstvene zaštite (18,9 %), te na okruženje (5,4%). Pojedine žalbe nije moguće svrstati u ranije navedene kategorije pošto se njima prigovara na više segmenata usluge tako da 8,1 % žalbi je svrstano u zasebnu kategoriju komunikacija i tretman, a 2,7% se odnosi na ostale žalbe.

 

POJAŠNJENJE: prigovori na komunikaciju se odnose na lošu komunikaciju medicinskog i drugog osoblja bolnice sa pacijentima, pratnjom ili rodbinom pacijenta ili drugim posjetiocima bolnice, prigovori na tretman se odnose na navodne neadekvatan i loš tretman i njegu, neslaganje sa nalazom ljekara, navodni neravnopravan tretman zbog ličnih razloga, nepotpuno liječenje, odbijanje osoblja da pacijenta otpusti na zahtjev rodbine, prigovori na dostupnost zdravstvene zaštite se odnose na dugo čekanje na pregled, zakazivanje pregleda za dug vremenski period, navodna nemogućnost dobijanja nalaza ljekara ili rezultata mikrobioloških pretraga isl, prigovori na okruženje podrazumijevaju prigovore na naplatu korištenja prakinga u krugu bolnice.

 

Primjedbe pacijenta se uglavnom odnose na: starost inventara (posebno stolarije i kreveta, ali i posteljnog rublja), neprilagođenost prostora potrebama pacijenata (nedovoljan broj WC kabina i neprilagođenost WC kabina potrebama pojedinih kategorija pacijenata), stanje higijene u bolničkim službama, nedovoljan broj angažovanog kadra na pojedinim službama i kvalitet grijanja i rasvjete u pojedinim službama.

 

Nadalje, 

 

- U našoj Ustanovi je bez obzira na starost postrojenja grijanje protekle zime funkcionisalo bez prekida.

- Niti jedan pacijent koji je prema procjeni ljekara zahtjevao hospitalizaciju nije bio vraćen, a liste čekanja za pojedine pretrage postoje kao i svugdje u region, pa i u Evropi.

 
NA NAŠ UPIT - 
KANTONALNA BOLNICA ZENICA