19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Mart 2013 07:22

Počinje akcija Zenico volimo te

Štab za provođenje Programa uređenja grada Zenica - 2013. godine, održao je prvi sastanak kojim je ozvaničen početak ovogodišnje akcije čišćenja i uređenja grada koja je zadržala naziv i moto "Zenico, volimo te“ kao i prošle godine, ali je doživjela određene promjene. 

 

 

 

Pomoćnica načelnika Općine Zenica u Službi za komunalne poslove i ekologiju Mubera Pezo pojasnila je da se akcija neće više vremenski ograničavati do 20. marta, kada se obilježava Dan Zenice, nego da će biti realizovana tokom čitave godine, odnosno do 15. novembra. 

 

Ipak, akcent na početku akcije je na čišćenju i pranju ulica, zasadu zimzelenog drveća i uklanjanja otpada da bi se grad pripremio za obilježavanje Dana Zenice. 

 

U tom periodu težište aktivnosti je na Komunalnom preduzeću "Alba" koje će obaviti najveći dio posla, dok su i ostala komunalna preduzeća obavezna učestvovati u svom djelokrugu. 

 

Također, treba naglasiti da svoj doprinos uređenju grada mogu dati i mjesne zajednice putem Sektora za poslove mjesnih zajednica, a potrebnu podršku osigurat će im javna komunalna preduzeća. 

 

- Na osnovu prošlogodišnjih pozitivnih iskustava i ove godine organizovano je takmičenje osnovnih škola u prikupljanju pet ambalaža, starog papira i kartona, a interes da se uključe u ovu akciju iskazale su i pojedine srednje škole - istakla je Pezo. 

 

Planirano je tokom realizacije programa zasaditi više od 200 stabala drveća u dvije aleje, na dvije lokacije u gradu,