01 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Februar 2013 12:15

BiH napušta 16 stranaca

 

Inspektori Službe za poslove sa strancima vrše pojačane kontrole kretanja i boravka stranih državljana, s ciljem sprečavanja ileganih migracija, što je na području Tuzle, Bijeljine, Zenice i Banje Luke rezultiralo otkrivanjem i procesuiranjem 16 stranih državljana koji su prekršili imigracione propise Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove službe.

 

Izrečeno je šest mjera protjerivanja sa zabranom ponovnog ulaska u BiH u trajanju od jedne godine koje se odnose na pet državljana Republike Srbije i jednog državljanina Republike Hrvatske. Razlog njihovog protjerivanja iz BiH jeste što je utvrđeno da su radili bez radne dozvole, odnosno da su zloupotrijebili bezvizni režim i ostali boraviti u BiH nakon isteka prava na bezvizni boravak i bez prijave boravišta u našoj zemlji.

 

Inspektori za strance su i za 10 stranih državljana (četiri državljanina Srbije, dva Švedske te po jednom državljaninu Kine, Hrvatske, Rusije i Rumunije) izrekli mjeru otkaza boravka u BiH i naložili im da dobrovoljno napuste našu zemlju.

 

Pojačane su i kontrole u saradnji sa Graničnom policijom BiH, što je rezultiralo otkrivanjem sedam osoba afroazijskog porijekla koje nisu imale nikakva identifikaciona dokumenta. Oni su smješteni u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu i u toku je postupak utvrđivanja njihovog identiteta te protjerivanja iz BiH.

 

Služba za poslove sa strancima će intenzivirati kontrole na terenu u svjetlu činjenice da sredinom ove godine BiH postaje vanjska brana Evropske unije za ilegalne migracije te da je uspješnost borbe sa ovim problemom ključni sigurnosni aspekat na osnovu kojeg će biti valorizovana spremnost naše zemlje da korača ka punopravnom članstvu u Uniji, saopštila je Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.