20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Februar 2013 09:03

U Hataj stigla pomoć iz BiH

Kako nam javlja Midhat Kasap, nakon ekipe koja je pratila konvoj pomoći iz BiH u turski kamp Hataj, jučer su stigli i kamioni sa pomoći. - Preostaje istovar robe i podjela humanitarne pomoći namijenjene izbjeglicama iz Sirije. U gradu Rejhanli, koji inače ima šezdesetak hiljada stanovnika, utočište je našlo i više  od četrdeset hiljada izbjeglica iz Sirije. Osim u kampovima, oni su smješteni i u brojnim kolektivnim centrima, kaže Kasap.


Humanitarci iz "Solidarnosti" i udruženja koja su im se pridružila u organizaciji prvog bosanskohercegovačkog konvoja s humanitarnom pomoći za Sirijce koji su morali napustiti svoja ognjišta juče tokom popodneva posjetili su dva kolektivna centra.


U kolektivnom  centru koji je nekada služio za organizovanje svadbenih zabava smješten je veliki boj djece i žena, te nekolicina muškaraca.


U tom centru izvršena je podjela dvadeset paketa s potrepšinama za bebe, a za četrdesetak porodica koje su tu našle svoje privremeno boravište osigurano je po jedno ćebe.


Predstavnici "Solidarnosti" i udruženja Pomozi.ba i AHI posjetili su i jednu improvizovanu bolnicu, nekdašnji pansion, gdje je sada smješteno sedamdesetak ranjenika. Tu je i 25 nepokretnih, među kojima ima i djece, ali i žena. Dosta njih izbjegava fotografisanje ili snimanje, zbog članova porodice koji su ostali unutar Sirije. Neki su, ipak, voljni za priču i bez ustezanja kazuju o golgoti kroz koju su prošli. Priče su to koje nikog ne ostavljaju ravnodušnima i koje nas iz Bosne vraćaju dvije decenije unazad, na vrijeme teških stradanja tokom agresije na našu zemlju. Tu je i djevojčica koja je pogođena s leđa, nekolicina dječaka i djevojčica nepokretni su zbog ranjavanje u kičmu ili noge, a među nepokretnim ima i stanica.


Štake, invalidska kolica i druga ortopedska pomagala ono su što im je najpotrebnije. Kažu da su ih prethodne sedmice posjetili humanitarci iz Kuvajta i obećali da će osigurati invalidska kolica na elektropogon za jednu djevojčicu, kako bi u Turskoj mogla nastaviti školovanje.
Posjete mjestima na kojima su smještene izbjeglice iz raznih krajeva Sirije planirane su i za danas.