24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Februar 2013 08:09

Bh konvoj stigao u Hataj

 

Nakon sedam dana puta, sedmočlana ekipa bh. humanitaraca stigla je u tursku regiju Hataj. Danas (srijeda) tokom dana u ovo područje treba da stignu i dva kamiona tuzlanskog preduzeća Active-trans sa 41 tonom prehrabenuh proizvoda, odjeće, obuće i druge neophodne pomoći stradalnicima sirijske ratne tragedije koji se nalaze u kampovima unutar Turske.

 

Kako javlja jedan od učesnika konvoja, Zeničanin Midhat Kasap, uz predstavnike Udruženja Solidarnost iz Bihaća,, na čelu s neumornom predsjednicom Zenirom Gorinjac, u Hataj su stigli i predstavnci fondacije  Pomozi.ba i Udruženja Miris iz Sarajeva, te Udruženja AHI iz Travnika. Nakon što pristigla humanitarna pomoć bude smještena u skladišta turske humanitarne organizacije IHH, koja je glavni koordinator svih aktivnosti u vezi s pružanjem podsrške izbjeglicima iz Sirije, kao i raseljenim licima unutar Ssirije, planirano je da bh. humanitarci prisustvuju podjeli dijela pomoći.

 

 

Očekuje se da bi nakon toga, najvjerovatnije u petak ujutro, bosanskohercegovački humanitarci koji su organizovali dostavu prve humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine za Siriju - mogli krenuti nazad. Ovom prilikom oni žele da iskažu veliku zahvalnost organizaciji Tuba - koja im je osigurala smještaj u Istanbulu, Husejinu Kansuu, bivšem zastupniku u turskom parlamentu za pomoć koju im je pružio, kao i predstavnicima  udruženja Bošnjaka u Adani, na jugu Turske, na čelu s predsjednikom Kasimom Gulom, za gostoprimstvo koje su im ukazali.