08 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Februar 2013 09:22

Predstavljamo SHL BiH

 Fondacija Schüler Helfen Leben - Učenici pomažu život je osnovano od strane njemačkih učenika početkom 90ih godina kako bi se pomoglo mladima u zemljama bivše Jugoslavije koje su bile pogođene ratom. SHL BiH se i danas svoje programe  relazira s cilj pomoći mladima odnosno da imaju sasvim konkretno unapređenje životne situacije mladih generacija razvijajući njihove kapacitete i gradeći infrastrukturu koja će im omogućiti pozitivan društveni angažman i motivirati ih na aktivno uključenje u donošenje odluka. 

 

Fondacija Schüler Helfen Leben BiH u 2013. godini nastavlja sa realizacijom programa Fond za omladinske projekte, te ove  godine izdvaja 55 000 KM za aktivističke projekte mladih.Fond za omladinske projekte je jedinstven program koji pruža priliku mladim ljudima u BiH da ostvare svoje aktivističke ideje i realiziraju projekte te pozitivno utiču na društvo i svoju ulogu u njemu. Za financijska sredstva u iznosu od 1KM do 4000KM mogu aplicirati pojedinci, neformalne grupe i omladinske organizacije koje imaju aktivističke projekte čiji je cilj pokretanje pozitivnih promjena u njihovim zajednicama. Prednost imaju oni mladi ljudi koji žele realizirati svoje projekte ideje u manjim gradskim i ruralnim sredinama, te osobe koje prvi put apliciraju na FOP program. 

 

Fondacija SHL zajedno sa svojim timom od 12 mladih osoba koje dolaze iz svih dijelova BiH vršiti mjesečni odabir projekata, a zainteresirani mogu svoje projekte ideje slati tokom čitave godine. "Kroz program FOP koji ulazi u petu godinu postojanja Fondacija je investirala preko 240 000 KM u preko 150 projekata mladih.Neki projekti su postigli značajne rezultate, i bili su pokretači pozitivnih promjena u društvu, nadamo se da će i u ovoj godini bh mladi iskoristiti priliku i aplicirati na program FOP."  istakaa je Aida Bećirović rukovoditeljica SHL BiH.Svi zainteresirani mogu pronaći više informacija o programu FOP i drugim aktivnostima Fondacije SHL na web stranici www.shl.ba