19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Februar 2013 01:22

Zagađenje veće nego u 2011.

 

Koncentracije sumpor-dioksida i lebdećih čestica na području općine Zenica, prema Biltenu Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu, lani su bile veće u odnosu na prethodnu godinu.

 

Na mjernom mjestu „Institut“ koncentracije sumpor-dioksida prosječno su narasle za 6 posto, dok je na ostalim mjestima, u Crkvicama i Tetovu, zabilježen porast zagađenja sumpor-dioksidom za 2 posto, u odnosu na godinu ranije. Slično je i sa koncentracijama lebdećih čestica, koje su na mjernom mjestu  „Institut“ povećane za 1, a u Tetovu za 4 posto.

 

Dnevne koncentracije sumpor-dioksida u prošloj godini su duže od tri dana, (koliko je dozvoljeno tokom jedne godine prema aktuelnim okolinskim propisima), premašivale 125 miligrama po kubnom metru vazduha i to na Institutu 186 dana, u Tetovu čak 196 i u Crkvicama 146 dana, što je na sva tri mjerna mjesta trostruko više nego 2011.

 

Radi se o podacima sa mjernih stanica Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“, kojima je trenutno nemoguće izmjeriti najštetnije čestice prašine sitnije od 10 mikrona po kubnom metru zraka, niti izmjeriti neke od najštetnijih teških metala u česticama prašine. Poznato je da je ovim uređajima izmjeren porast željeza, olova i kadmija na svim mjernim mjestima.