18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Februar 2013 03:11

Video: Ovo je Unija

 Novi serijal video spotova, pod nazivom "Ovo je Unija", koji objašnjavaju ključne činjenice o Evropskoj uniji (EU) tri javna emitera u BiH počeo je emitovanje do 30. juna 2013. godine.  Sistem javnih emitera, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH i ugovarač, MITA Group, su producirali ovaj serijal. 


Spotovi se također mogu pregledati na YouTubeu: http://www.youtube.com/ovojeunija  Komentirajući ovu inicijativu, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen naglasio je važnost da građani imaju pristup ključnim činjenicama o evropskim integracijama. 

       

"Najviše od svega, EU se bavi ljudima. Sve reforme i sve akcije EU, iako se na prvi pogled mogu činiti daleko, dizajnirane su kako bi poboljšale živote građana. Gledatelji bi trebali znati koje su promjene potrebne i kako oni i njihovi sugrađani mogu imati koristi od tih reformi", kazao je Sorensen.  Šef Međunarodnog odjela RTV BiH Lejla A. Babović izjavila je da javni emiteri postoje da bi radili poslove kao što je ovaj. "Naša uloga je informisati građane o tome šta se može očekivati u narednim godinama, kada je u pitanju BiH na njenom putu ka EU", kazala je ona. 

 

Generalni direktor RTV Federacije BiH Džemal Šabić ocijenio je da je ovo odlična prilika da se odgovori na dnevne zahtjeve gledatelja FTV-a o EU i evropskoj perspektivi BiH.  "Ovaj projekat će pružiti našim gledateljima sve informacije koje su u njihovom interesu, kada je riječ o EU", kazao je Šabić.  "Radio-televizija Republike Srpske podržava kampanju informisanja javnosti u BiH o pridruživanju Evropskoj uniji i daje doprinos emitovanjem edukativnih video-spotova o Evropskoj uniji, koje će naši gledaoci moći gledati svakodnevno na našem programu", rekao je generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović. 


Radio-televizija BiH, Radio-televizija Federacije BiH i Radio-televizija Republike Srpske udružile su se sa Uredom specijalnog predstavnika EU u izradi 25 epizoda, u trajanju od po 30 sekundi, podijeljenih u pet serijala. Prvi serijal, koji danas počinje sa emitovanjem,  obradiće temu istorije Evropske unije. Drugi serijal će se baviti odnosom EU i BiH. Zadnja tri serijala će odgovoriti na pitanja o institucijama EU, politikama EU u različitim područijima te neophodnim reformama, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.