27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 31 Januar 2013 02:33

Susret Isaković-Ustamujić

Ministar finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirsad Isaković susreo se  sa predstavnicima Komisije za pitanja mladih Federacije BiH sa kojima je razgovarao o implementaciji nedavno usvojenog federalnog Zakona o volontiranju i mogućnosti njegove primjene u ZDK putem budžetskih pozicija.


 "Budžetska sredstva u ZDK za 2013. godinu namijenjena mladima uvećana su za 16 procenata u odnosu na protekle dvije godine. U namjeri da poboljšamo položaj mladih, uveli smo i transfer za podršku odgoju i obrazovanju mladih, u visini od 398 hiljada KM, kao i trasfer za posebno nadarene, sa 710 hiljada maraka", kazao je ministar Isaković. 

 

 

On je dodao da ukupne stavke u kantonalnom budžetu za 2013. godinu namijenjene mladima iznose pet miliona i 915 hiljada KM.  "Kako nam je ministar obećao, u budžetu ZDK za 2014. godinu možemo očekivati i određenu podršku zeničkom univerzitetu, koji će pomoći studentima da kroz volontiranje stiču priznato radno iskustvo, što bi im pomoglo da povećaju svoje kompetencije i konkurentnost na tržištu rada", istakao je danas predsjednik Komisije za pitanja mladih u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Mirza Ustamujić.  Novi zakon o volontiranju omogućava maloljetnim volonterima da kroz svoje volonterske aktivnosti dobijaju potvrde i određeni broj bodova prilikom upisa na univerzitete.