28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 Januar 2013 15:48

Akcija pomoći za narod Sirije

 Kampanja pomoći sirijskom narodu „Stigla zima... Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“, koja je pokrenuta u Turskoj, zvanično je danas počela i u Bosni i Hercegovini konferencijom za novinare kojoj su osim velikog broja novinara prisustvovali predsjednik Samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjednik MDD Merhamet Hajrudin Šahić, predsjednik Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko, predsjednik Upravnog odbora Federalne obrtničke komore Mensur Bektić kao i izlaslanik reis-u-uleme Islamske zajednice BiH Remzija Pitić.

 

Nosioci humanitarne kampanje u BiH su Savez samostalnih sindikata BiH i MDD Merhamet, a akciji se priključilo i Društvo Crvenog krsta/križa BiH. Akciju je podržalo još 15 nevladinih organizacija.Predsjednik Samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je da će akcija, po onome što vidi na samom početku, biti osuđena na uspjeh. On je kazao da je riječ o akciji za narod Sirije, „Stigla zima... Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“.

 

„Mi u Sarajevu, u BiH, najbolje znamo šta to znači i normalno da smo iz tih razloga ušli u ovu aktivnost zajedno sa turskim sindikatom Hak-Is“, kazao je on. Bajramović je također naveo da su se u proteklim danima akciji priključile još neke organizacije i da se nada da će ih nakon ove konferencije biti još.

 

„Taj jedan hljeb za kojeg pogotovo Sarajlije znaju što je značilo dobiti humanitarnu pomoć za svakog stanovnika koji je ovdje stanovao u toku rata, za četiri člana porodice jedan hljeb, pogotovo šta su značili pokrivači i mi najbolje znamo šta smo doživjeli i proživjeli i iz tih razloga mi znamo da će se ovoj akciji odazvati svi oni koji to mogu“, poručio je Bajramović.Predsjednik MDD Merhamet Hajrudin Šahić je kazao da ima obavezu da prenese pozdrave i selame predsjednika Vlade, Sindikata Turske i stotina nevladinih organizacija iz te zemlje.

 

„Ja sam se u subotu vratio iz Turske gdje sam razgovarao sa predsjednikom Sindikata, odnosno sa nosiocima projekta, i posjetio sam izbjeglice iz Sirije koje su smještene u jednom od kampova u Turskoj. Uslovi u kojim oni borave su daleko bolji nego što su to kampovi u BiH ali u svakom slučaju sam vidio i nekih scena koje su me posjetile na ratne godine u BiH“, kazao je Šahić.

 

„Mislimo da ova akcija jeste i bit će osuđena na uspjeh“, kazao je predsjednik Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko i dodao da se Crveni krst/križ uključio u ovu akciju i da redovno prati aktivnosti koje Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca poduzima. Predsjednik Upravnog odbora Federalne obrtničke komore Mensur Bektić je kazao da je u praksi poznato da su obrtnici ljudi koji malo govore, a više rade i pozvao sve obrtnike Federacije ali i šire da uzmu učešće u ovoj akciji.  Izaslanik reis-u-uleme IZ BiH Remzija Pitić je kazao da su Islamska zajednica i reis-u-ulema IZ BiH Husein ef.Kavazović podržali ovu akciju za narod Sirije i poručio kako se nada da će ovo biti široka akcija kojom će još jednom biti pokazana podrška i pomoć narodu kojem je ona potrebna.

 

Akciju „Stigla zima...Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“ ranije su podržali još i Istanbul edukaciono-kulturni centar, Muslim Aid, Udruženje građana Mladi muslimani, Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus, Radio Bir, Centar za edukaciju Nahla, Udruženje Solidarnost, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, te brojne druge institucije, nevladine organizacije i građani.   Akcija koja je pokrenuta u Turskoj ujedinila je naciju i sve dijelove njenog društva, a slična reakcija se očekuje i u Bosni i Hercegovini. Cilj kampanje "Stigla zima... Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“, koja će biti provedena u još nekoliko zemalja svijeta, je pomoć sirijskom narodu u hladnim zimskim danima i bar djelimično ublažavanje teškoća kojima su izloženi u građanskom ratu kao žrtve režima.

 

Sukobi vojnih snaga Assadovog režima i narodnih pobunjenika u Siriji traju od 15. marta 2011. godine, a do sada su odnijeli oko 60.000 života. Iz Sirije je protjerano više od 600.000 ljudi, a domove je izgubilo više od 2,5 miliona Sirijaca. Hladni zimski dani i rat koji bukti uzrokovali su pravu ljudsku dramu u ovoj zemlji. Stoga je obaveza svakog čovjeka da na svoj način osudi nasilje i pomogne ugroženim Sirijcima.

 

Instrukcije za plaćanje unutar BiH-KM

 

Turkish Ziraat Bank Bosnia dd Sarajevo

HO Merhamet MDD humanitarni donatorski račun-Došla zima

186 000 1090 186031

Poziv na broj 5337110057433977600

Obavezno navesti svrhu uplate

Instrukcije za INO donacije-EUR

Turkish Ziraat Bank Bosnia dd Sarajevo

HO Merhamet MDD humanitarni donatorski račun-Došla zima

SWIFT CODE-TZBBBA22

Poziv na broj 5337110057433977600

Obavezno navesti svrhu uplate

 

Humanitarni broj

090 291 086 Pozivom na ovaj broj donirate 2 KM

Eronet

092 890 824

 

Foto: Anadolija