18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 30 Decembar 2012 10:43

Počinje postavljanje eko-displeja

 

Montaža displeja i stacionarnih stanica za mjerenje kvalitete zraka na području Zenice počela je, kaže Muhamed Pašić, savjetnik načelnika za ekonomske odnose i poduzetništvo. Kako nam je potvrđeno u sjedištu Općine, ova oprema će biti u funkciji u prvom tromjesečju iduće godine. S krajem marta, građanima bi u svakom trenutku trebalo da su dostupne informacije o zagađenosti zraka, na tri lokacije: u Tetovu, Radakovu i u gradskom centru, na zgradi bivše Jugobanke.

 

U januaru stiže savremena oprema koja će omogućiti satna mjerenja i sa daleko većim brojem podataka nego što pružaju stanice koje se trenutno koriste. Osim toga, Općina će imati pouzdane podatke kod proglašavanja 'uzbune'.

 

Vrijednost projekta zajedno sa građevinskim radovima procjenjuje se na milion i 500 hiljada KM. Općina očekuje da će od Eko fonda Federacije, pored odobrenih 300 hiljada, dobiti još 700 hiljada maraka, a iz budžeta će izdvojiti oko 500 hiljada maraka.

 

Kompletna oprema će biti nabavljena i instalisana u najavljenim rokovima, ali građani Zenice će biti uskraćeni za blagovremene i kvalitetne informacije o stanju zraka još jednu zimsku sezonu, tradicionalno praćenu najvećim zagađenjem.