19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Decembar 2012 00:58

Zeničani predstavljali BiH

 ZENIČKI STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA NA JOŠ JEDNOM MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU Pravni fakultet u Beogradu u saradnji sa Univerzitetom iz Oxforda bio je domaćin Međunarodnog takmičenja studenata iz oblasti međunarodnog medijskog prava uz podršku Organizacije za medije iz Kalifornije, Ministarstva kulture i informisanja, delegacije Evropske Unije i misije OEBS-a u Srbiji, koje se održalo u Beogradu. Na ovome takmičenju učestvovali su timovi iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

 

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su studenti sa pravnog fakulteta u Zenici, kao i studenti pravnog fakulteta iz Sarajeva. Pravni fakultet u Zenici po prvi puta na ovome takmicenju predstavljali su: Dino Ćurić, Džejna Suljević, Lejla Zilić, Dino Ahmetović i Haris Mahir, a zenički tim je pripremao i predvodio mr. sc. Enis Omerović, viši asistent na Katedri za državno i međunarodno javno pravo.

 

Prijem dobrodošlice povodom organizovanja takmičenja upriličen je na „Belom dvoru“ ,a učesnike takmičenja  pozdravili su,  profesor Dragoljub Kavran član Krunskog Savjeta, Sima Avramović dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Monro E. Price, osnivač  takmičenja i profesor iz Oxforda i predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer.

 

Iako se do sada u svome školovanju nisu uspjeli susresti sa medijskim pravom, zenički studenti na ovome  prestižnom takmičenju pokazali su nevjerovatno dobro znanje i snalažljivost na simuliranim suđenjima  iz oblasti medijskog prava. Takmičenje se sastojalo u rješavanju jednog zadatog slučaja iz oblasti međunarodnog medijskog prava i iznošenju argumenata pred sudskim vijećem, koje se sastojalo od eminentnih ljudi iz ove oblasti, a koji su inače sudije na Ustavnim i međunarodnim  sudovima.

 

Pripremio: Dino Ćurić