19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Decembar 2012 14:26

Peticija logoraša i u ZDK

Savez udruženja logoraša Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) organizovao je danas, pred održavanje sjednice Skupštine ZDK, u zgradi sjedišta Kantona, potpisivanje peticije za donošenje zakona o zaštiti prava žrtava torture u BiH. ''Savez udruženja logoraša ZDK očekuje od izabranih zvaničnika Skupštine da svojim potpisom daju podršku jednoj od aktivnosti u rješavanju gorućeg problema logoraša'', izjavio je predsjednik Saveza Šaban Ibraković.


''Peticijom, koju smo pokrenuli sredinom novembra širom BiH i putem interneta, želimo ispitati raspoloženje građana prema našoj inicijativi za donošenje zakona koji će uspostaviti pravnu kategorizaciju logoraša kao žrtava torture tokom agresije BiH, što bi doprinijelo rješavanju problema logoraša u ostvarivanju zdravstvene zaštite, kao i njihovog prava na obeštećenje'', kazao je Murat Tahirović, član Saveza logoraša BiH.

 

On je dodao da će se donošenjem Zakona o zaštiti žrtava torture u BiH stati ukraj apsurdu da je izrečeno ukupno dvije hiljade godina kazne za zločine počinjene u BiH, između ostalog i nad logorašima, a da žrtve torture nemaju apsolutno nikakva prava garantovana Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama koje se odnose na žrtve rata.

 

Kampanja zagovaranja donošenja ovog zakona završava se 27. decembra, do kada Savez logoraša BiH očekuje da će prikupiti dovoljan broj potpisa, kojima će još više ''uozbiljiti'' svoj zahtjev prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH.