19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Decembar 2012 15:28

Rudari zaprijetili štrajkom

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Fikret Plevljak i ministrica zdravstva Senka Balorda razgovarali su danas sa direktorom Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK Senaidom Begićem, direktorima rudnika mrkog ulja u Zenici, Kaknju i Brezi, te sa predstavnicima Sindikata zaposlenih u zdravstvu, Sindikata ljekara i Sindikata rudnika u Zenici, Brezi i Kaknju u uplatama doprinosa rudnika u Fond zdravstvene zaštite ZDK i ovjeravanju zdravstvenih knjižica rudara. 


"Povod današnjeg sastanka je najava sindikata zdravstvenih radnika, koji su zbog višegodišnjeg zaostajanja u platama, najavili štrajk upozorenja za 12. decembar", izjavila je ministrica Balorda.

 

"Veliki deficit u Fondu zdravstvenog osiguranja, između ostalog, je i zbog neplaćanja doprinosa. Ukupan dug po ovom osnovu prema Fondu iznosi oko 19 miliona maraka", kazao je Begić.  Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Mehmed Oruč zaprijetio je štrajkom u slučaju da se rudarima prestanu ovjeravati zdavstvene knjižice.  Zaključeno je da bez Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH, koja je vlasnik rudnika, aktuleni problem dugovanja rudnika prema Fondu zdravstvenog osiguranja ne može riješiti.