21 Juni 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Novembar 2012 14:07

Svjetski dan borbe protiv AIDS

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. decembra svake godine u cijelom svijetu i predstavlja prvi globalni dan zdravlja. Prvi put je obilježen 1988. godine kako bi ljudima pomogli da se bore protiv HIV/AIDS-a, dali podršku oboljelima i odali počast preminulima od posljedica ove bolesti.  Mnogo ljudi ne poznaje činjenice o HIV/AIDS-u i stoga je danas veoma izražena stigma i diskriminacija prema zaraženim osobama, već na samu pomisao na riječi HIV i AIDS. Međutim, sve su to samo neutemeljena mišljenja i takve treba „razbiti“.


Prava činjenica je da je u Bosni i Hercegovini otkad je ova bolest prvi put kod nas registrirana 1986. godine, do danas evidentirano tek 222 osobe sa HIV/AIDS-om. Danas u BiH živi 108 osoba s HlV-om, od čega 78 u Federaciji BiH. Od ovih 78 na terapiji je 48 osoba, a 30 su pod kontrolom, jer infekcija nije dostigla stadij u kome treba primijeniti liječenje, što nas svrstava u zemlje sa najmanjom prevalencom na svijetu. Sa ovom bolešću se sasvim normalno živi, radi, obrazuje, ženi, udaje, kupuje, grli, ljubi... Ova bolest se jedino prenosi na sljedeća tri načina i nikako drugačije: direktno ubrizgavanjem zaražene krvi u organizam, seksualnim putem bez zaštite i sa majke na dijete (vertikalna transmisija) prilikom poroda ili tokom dojenja djeteta.

 

Zaražene osobe trebaju podršku, posao, zdravstvenu zaštitu, ljubav i razumijevanje. Stoga, asocijacija „Margina“ zajedno sa Lokalnim volonterskim servisom, Crvenim križom općine Zenica i Asocijacijom srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini sprovodi aktivnosti u Zenici, Tuzli i Mostaru s ciljem informiranja građana i pokušaja razbijanja stigme i diskriminacije osoba sa HIV/AIDS-om.

 

U navedenim gradovima obavit će se anketiranje građana o upoznatosti sa činjenicama o HIV-u i spolno prenosivim bolestima, bit će izvršeno plakatiranje u navedenim gradovima, a na najprometnijim lokacijama (Plato RK Bosna i Šoping centar Džananović u Zenici, Tržni centar Omega i Trg Slobode u Tuzli i Španski trg u Mostaru) će biti info štandovi gdje će uposlenici i volonteri razgovarati sa ljudima, informirati ih o ovom datumu, podijeliti edukativni materijal, prezervative i Red ribbone – crvene trakice koje simboliziraju borbu protiv ove bolesti. Do sada smo obavili akciju besplatnog, povjerljivog i anonimnog testiranja svih zainteresiranih osoba koje su željele da saznaju svoj status u saradnji sa Centrima za besplatno, povjerljivo i anonimno testiranje.

 

Naš cilj je ujedno i globalni cilj. Naš cilj je 0. Nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije. Pridružite nam se u ostvarenju ovih ciljeva.


Asocijacija Margina