28 Novembar 2022
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 20 Novembar 2012 14:57

RAK o vanevropskim telefonima

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u okviru svojih nadležnosti, vršeći kontrolu i zaštitu radio spektra u BiH, uočila pojavu smetnji u radiofrekvencijskim opsezima namijenjenim za treću tehnološku generaciju (3G) mobilne telefonije (UMTS).  Agencija je dodijelila dozvole za pružanje usluga mobilne govorne telefonije operatorima: BH Telecom, HT Mostar i Telekom Srpske i za tu svrhu odredila radiofrekvencijske opsege u skladu sa međunarodnim propisima, saopćio je RAK.  Kako se navodi, mjerenjima radiofrekvencijskog spektra utvrđeno je da postoje smetnje koje narušavaju rad jednog, dva ili sva tri pružaoca usluga mobilne telefonije.


Ustanovljeno je da su najčešći uzroci ovih smetnji bežični telefonski uređaji koji se proizvode za azijsko ili američko tržište, a koji rade u frekvencijskim opsezima koji ne odgovaraju frekvencijskim opsezima predviđenim za bežične telefonske uređaje u Evropi. Ovi uređaji se koriste najčešće u domaćinstvima, kao bežični uređaji za korištenje fiksne govorne usluge. Kao drugi, najčešći izvori smetnji, identificirani su "ometači"
U manjem broju slučajeva identifikovani izvori smetnji su bili različiti uređaji koji su vršili ometanja zbog neispravnosti, nestručnog rukovanja ili sličnih radnji.

 

Agencija podsjeća da, u skladu sa odredbama člana 35. Zakona o komunikacijama, te člana 3. i 6. Pravila br:12/01 o tehničkim zahtjevima za radio i telekomunikacijsku opremu u javnim telekomunikacijskim mrežama, upotreba bežičnih telefonskih uređaja proizvedenih za tržište Azije i Amerike i ometača nije dozvoljena na području BiH.  U cilju sprečavanja nanošenja štete svim korisnicima radiofrekvencijskog spektra, uključujući i korisnike fiksnih pretplatničkih linija tri dominantna operatora, te alternativnih operatora, koji nude usluge fiksne govorne komunikacije, Agencija upozorava javnost da ne koristi bežične telefonske uređaje koji nemaju oznaku "CE“, navodi se u saopćenju.