29 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 20 Novembar 2012 10:39

Galerija: UG Pomirenje

Brazilac Walter G. je došao u Bosnu i Hercegovinu kako bi zajedno sa svojim prijateljima i dobrim ljudima pomogao svim onima kojim je istinski potrebna pomoć. Do sada postigli su velike rezultate u svom volontorskom radu, navodi u svojoj reportaži iz Zenice Semir Šabić za portal mojkonjic.com..

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

 

Otvorili su "Dnevni centar", gdje se na evidenciji vodi 78 djece, a trenutno boravi 37 djece, od kojih je 18-tero romske populacije i 19-tero ostalih. Od pomenutog broja 20 je dječaka i 17 djevojčica. Najmlađe dijete ima 6 godina, a najstarije 14 godina. Tu se nalaze uglavnom djeca iz razorenih porodica, porodica sa socioekonomskim poteškoćama, djeca koja imaju problema sa savladavanjem školskog gradiva i druga djeca.

 

Pored pomenutog "Dnevnog centra" U.G Pomirenje u svom sastavu ima i "Prihvatnu stanicu", koja vrši ulogu smještaja djece koje policija u suradnji sa Centrom za socijalni rad privede zbog skitnje i prosjačenja. Prihvatna stanica radi 00-24 h.

 

U.G. Pomirenje u svom sastavu posjeduje i "Farmu"gdje dolaze djeca i punoljetne osobe do 24-te godine starosti koja su u "Domu za nezbrinutu djecu" dobili raskid ugovora o smještaju (da li zbog navršenim godinama života, da li zbog završetka školovanja ili zbog teže povrede kućnog reda ovog doma), djeca koja su izašla iz zatvora i nemaju kuda, djeca koja čekaju ulazak u "Dom za nezbrinutu djecu", djeca iz razorenih porodica kojima je dalji opstanak u porodici nemoguć, te djeca zbog teške ekonomske i socijalne situacije.

 

Dnevni centar se nalazi u Zenici, na adresi
Mokušnice br. 10, u prostoru koji je iznajmljen i koji je u vlasništvu JU "Obdaništa" za dijecu predškolskog uzrasta.

 

Svako dijete ima zdravstveno osiguranje. Pored zdravstvenog osiguranja, djeca imaju i lično osiguranje kod "Merkur" osiguranja.I redovno idu na kod doktora na ljekarske preglede .

 

Redovno jednom mjesečno održavaju roditeljske sastanke, gdje sa roditeljima razmjenjuju zapažanja u radu sa djecom i njihovim dobrim i lošim postupcima.

U centru je zaposleno 8 volontera i to 4 iz Zenice i 4 iz inostranstva. Direktor i pomoćnig direktora Centra su strani državljani - iz Brazila.

 

Centar posjeduje: jednog sociopedagoga, jedan profesor engleskog jezika, jedan socijalni radnik i jedno lice sa SSS. Zaposlenici u radu sa djecom povremeno pomažu i stručna lica: psiholozi, pedagozi, poljoprivredni stručnjaci i studenti sa PEdagoškog fakulteta iz Zenice.

 

Ovaj centar se isključivo finansira iz inostranih donacija. A pomenuta sredstva nisu redovna i zavise isključivo od donatora.

 

Ako želite da svojim doprinosom pomognete i podržite rad ovog centra, to možete da učinite uplatom novčanih sredstava na žiro račun ili jednostavno posjetite nas, jer svi ste dobro došli...

ŽIRO RAČUN kod Reiffeisen Bank:
1610550004800077

Kontakt informacije:
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Tel: 032/463-879

 

preuzeto po prijedlogu autora sa http://www.mojkonjic.com/vijest.aspx?id=414