29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 15 Novembar 2012 09:03

Od danas zimska oprema

SAOPĆENJE ZA JAVNOST - Podsjećamo vozače da u vremenskom periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima iz Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH br.13/07). Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima smatraju se zimski pneumatici ili odgovarajući lanci u priboru. Posjedovanje zimske opreme u motornim vozilima propisano je i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Istim zakonom, za nepoštivanje odredbi u pogledu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme predviđena je novčana kazna za pravna lica u iznosu od 400,00 do 5.000,00 KM, dok je za fizička lica predviđena novčana kazna u iznosu od 40,00 KM.

 

S tim u vezi, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u vremenskom periodu od 16.11.2012. godine (petak), od 07.00 sati, do 18.11.2012. godine (nedjelja), do 20.00 sati, realizirati akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da ne posjeduju naznačenu opremu, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, a kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnijim uvjetima sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Takođe, pozivamo sva pravna lica koja su se zaključenim ugovorima obavezala na održavanje puteva, da te aktivnosti poduzimaju u skladu sa ugovorenim odredbama i obavezama, kako bi svi putevi na području našeg Kantona u nastupajuće zimske dane bili čisti, prohodni i bezbjedni.


URED POLICIJSKOG KOMESARA