29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 27 Oktobar 2012 03:46

Opasni dječiji šamponi

Tržišni inspektori u prodavnicama u Ugljeviku, Prijedoru, Bijeljini, Gradiški, Modriči i Šipovu pronašli su šampone za djecu „kosili“, koji su, umjesto u „Neveni“ u Leskovcu, proizvedeni u skopskoj firmi „Fobas kompani“ Lažne „kosili" šampone inspektori su otkrili pošto se u medijima u Srbiji pojavila informacija da su tamošnje laboratorije utvrdile da je „Fobasov" proizvod kancerogen! Kako je Pressu RS potvrđeno u Inspektoratu RS, njihovi inspektori će uzeti uzorke svih proizvoda pod ovim imenom, na kojima je deklaracija Makedonije i oznaka „Fobasa", i poslaće ih na analizu kako bi se ustanovilo da li se u njima zaista nalazi kancerogeni rastvor formalin.

 

- Povodom informacije da se na tržištu BiH i zemalja regiona pojavio šampon za djecu „kosili" za koji postoje indicije da je opasan po zdravlje, republičkim zdravstvenim inspektorima za nadzor u spoljnotrgovinskom prometu prilikom uvoza naređeno je da provjere da li je u RS bilo uvoza ovog proizvoda iz Makedonije. Takođe, inspektori će, prilikom sledećeg uvoza ovog proizvoda, obavezno uzeti uzorke za laboratorijsku analizu. Isto će biti urađeno sa svim proizvodima „Fobasa" koji se pronađu u maloprodaji - rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS. Ona je navela da inspektori pokušavaju da stupe u kontakt sa laboratorijama u Srbiji kako bi dobili informacije o eventualnim rezultatima njihovog ispitivanja, jer se ovi proizvodi navodno nalaze i na njihovom tržištu.

 

Miljan Miljković, generalni direktor „Nevene", rekao je da oni imaju potvrdu da lažni šamponi sadrže formalin koji je veoma kancerogen i opasan po zdravlje. Leskovačka „Nevena" pokrenula je sudski spor za zaštitu svog brenda po kojem je prepoznatljiva više od pola vijeka. Međutim, iako niko ne spori da su makedonski proizvođači ukrali zaštićeni proizvod, on nije htio da otkriva više informacija niti da kaže ime laboratorije koja je utvrdila da je šampon opasan po zdravlje.

 

- Analize su radile zvanične laboratorije u Srbiji. Ne mogu da vam otkrijem koje su to laboratorije, neka vaše institucije urade analize i provjere ono što smo mi već potvrdili. Što se tiče tih šampona, oni se kod vas na tržištu nalaze više od godinu dana. Prisustvo formalina je očigledno i bez hemijske analize, jer se osjeti njegov miris - rekao je Miljković.

Inače, kancerogeni formalin je vodeni rastvor koji se koristi u petrohemijskoj industriji za sintezu, dezinfekciju, zaštitu, redukciju i učvršćivanje. U pitanju je tečnost koja zagrijevanjem oslobađa paru koja nadražuje oči, kožu i sluzokožu, i otežava disanje, a sa vazduhom stvara eksplozivne smješe. „Nevenini" i „Fobasovi" šamponi pakovani su u gotovo identičnu ambalažu i pod istim nazivom.

 

Razlika je uočljiva samo na poleđini proizvoda gdje se na deklaraciji kao zemlja porijekla navodi Makedonija. Makedonska kompanija u vlasništvu Albanca Feima Tahirija otišla je toliko daleko da na svojoj prezentaciji na internetu reklamira šampon „kosili" kao svoj proizvod, iako nigdje ne nudi informaciju o tome da li im je „Nevena", odnosno švajcarska kompanija „Grete", koja je vlasnik ovog šampona, prodala licencu za proizvodnju.

 

 

 

Press