29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 05 Oktobar 2012 06:53

Zaštita životinja u ZDK

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK-a, povodom 4. oktobra, Svjetskog dana zaštite životinja, saopćilo je da kontinuirano izdvaja sredstva za zaštitu zdravlja životinja, počevši od cijepljenja kao preventive do zbrinjavanja i liječenja bolesnih životinja, te rješava pojedinačne probleme kao što je problem pasa-lutalica i napuštenih životinja uopće. Ove aktivnosti obavljaju se putem Odsjeka za veterinarstvo, zajedno s veterinarskim stanicama na terenu i udruženjima za zaštitu životinja.

 

Prema ovoj informaciji, trenutno zdravstveno stanje životinja u ZDK-u je zadovoljavajuće, osim problema pasa-lutalica na čijem rješavanju se aktivno radi, u saradnji s drugim nadležnim institucijama. 

 

- Human odnos prema životinjama treba biti zvijezda vodilja u našem cjelokupnom društvenom angažmanu. Istovremeno se radi na potpunoj zdravstvenoj zaštiti ljudi od pojedinih životinjskih bolesti. Cilj je postići veći nivo zaštite životinja i naići na bolju saradnju od stanovništva ZDK-a, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona.