20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Oktobar 2012 03:53

Svjetski dan životinja 4.10.

4. oktobar je Svjetski dan životinja koji se u svijetu obilježava od 1931., kada je održana konvencija ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje. Događaj je prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjama. Širom svijeta se ovaj dan obilježava kako bi se upozorilo na probleme sa kojima se životinje suočavaju danas, te potaknulo ljude na razmišljanje o svom odnosu prema njima, potrebi da poštujemo i štitimo životinje. Ovo su dani kada se želimo podsjetiti kakvu ulogu životinje igraju u našim životima, kako ih tretirati i biti odgovorno društvo. Dani kada slavimo život u svim formama, kada slavimo vezu ljudske vrste i životinja, dan kada respektiramo raznoliku ulogu koju životinje igraju u našim cjelokupnim životima, dan kada izražavamo našu zahvalnost načinu na koji životinje obogaćuju i oplemenjuju naš život.

 

Nužno je humanizirati naše društvo, djelovati u pravcu stvaranja zdravog društva lišenog nasilja. Mi smo odgovorni, jer mi smo glas onih koji svoj glas nemaju. Dijelimo ovaj planet sa njima i imamo najveću odgovornost za cjelokupni živi svijet.

 

Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi. Životinje ugrožava čovjek. Nivo patnje životinja u svijetu danas je bez presedana, te reflektira stanje u društvu globalno.

 

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane, većina se uzgaja na industrijskim farmama gdje se njihove niti najosnovnije potrebe dobrobiti ne ispunjavaju. Milioni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju, zarobljavaju u lovu, istrebljuju te su predmetom trgovine na crnom tržistu, za potrebe proizvodnje krzna. Milioni se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima. Milijuni pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u krletkama ili napušteni na ulici, predmetom progona i ubijanja. 


Ovaj datum i cijelu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline koje bolesne, tužne i napuštene lutaju ulicama čije smo patnje svjedoci svaki dan, kao i onima koje žive u patnji daleko od očiju javnosti, na farmama, u laboratorijama, cirkusima, kavezima, klaonicama. Svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje. Životinje su svjesna bića koja bi trebala imati prava kao i ljudi, no na žalost su predmet najsvirepijeg iskorištavanja od strane ljudi. Svako od nas svojim načinom života može učiniti puno sa svoje strane na unapređenju odnosa između ljudi i životinja. Sve kreće od nas samih. Naš odnos prema životinjama je slika cijelog društva.


Ne zatvarajte oči. Ignorisanjem problem ne nestaje. Budite humani, poštujete životinje i njihovo pravo na život. Budite odgovoran vlasnik, ne napuštajete svog kućnog ljubimca. Prijavite slučajeve mučenja, zlostavljanja, ubijanja životinje, nelegalnih borbi životinja. Udomite i nahranite napuštenu životinju. Pružite pomoć povrijeđenoj životinji. Jer mi svi smo dio istog svijeta i najodgovorniji smo za njega. Možemo mnogo zajedno.

4.-10. OKTOBAR SVJETSKA SEDMICA ŽIVOTINJA

ŠAPA Zenica u svjetskoj sedmici zaštite životinja pored dijeljenja prigodnih letaka, apeluje na širu javnost, educira, poziva sve škole i druge obrazovne institucije da se pridruže tako što će jedan svoj školski sat posvetiti ovoj temi, te u dane 6. i 7. oktobra organizuje vikend sterilizacija i kastracija za napuštene životinje u Zenici