19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Oktobar 2012 01:04

MUP: poziv Zeničanima

Kako je obavještena Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, u periodu od 02.10. do 06.10.2012. godine, u Zenici, na lokalitetu Kamberović polja, bit će održan 19. Generalni BiH sajam „ZEPS 2012“ i 9. Međunarodni sajam metala „ZEPS Intermetal 2012“, a prema najavi organizatora otvaranje sajmišta je predviđeno za 02.10.2012. godine, u 11.00 sati. Prema podacima organizatora na Sajmu će učestvovati izlagači iz velikog broja zemalja, kao što je to bilo i prethodnih godina, te je najavljen dolazak većeg broja posjetilaca i visokih zvanica kako iz BiH tako i iz drugih zemalja.

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će angažovati značajne policijske snage i zajedno sa organizatorima Sajma, kao i zaštitarskim agencijama koje će biti angažovane, preduzeti sve potrebne mjere i radnje na stvaranju uslova za bezbjedno održavanje istog. S tim u vezi, Policijska uprava I u Zenici je sačinila Plan obezbjeđenja 19. Generalnog BiH sajma „ZEPS 2012“, kao i sajma „ZEPS Intermetal 2012“, kojim su predviđene mjere fizičkog, saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja.

 

Pored službenika uniformisane policije koji će biti angažovani na poslovima obezbjeđenja navedenih skupova, u sklopu planiranih aktivnosti, u krugu sajmišta će biti instaliran policijski punkt – kiosk, u kojem će angažovani policijski službenici koordinirati rad policijskih patrola na terenu, koordinirati zajedničke aktivnosti sa organizatorom Sajma i agencijama zaduženim za obezbjeđenje, te će isti zaprimati od izlagača i građana eventualne prijave o izvršenim krivičnim djelima, slučajevima narušavanja javnog reda i mira, te drugim uočenim nezakonitim pojavama. Takođe će na poslovima operativnog obezbjeđenja biti angažovani službenici kriminalističke policije koji će operativnim radom na terenu prikupljati bezbjednosno interesantna saznanja i informacije, te po potrebi poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti u smislu sprječavanja vršenja krivičnih djela, hvatanja počinilaca istih, te njihovog procesuiranja.

 

Imajući u vidu činjenicu da se očekuje i dolazak posjetilaca iz drugih općina i gradova, te da će kao posljedica toga biti pojačana frekvencija saobraćaja, kako u samom gradu tako i na lokalitetu Kamberović polja, pozivamo građane Zenice da u manjoj mjeri koriste svoja privatna vozila, posebno na putnim pravcima prema Kamberović polju. U cilju sprječavanja nastanka gužvi i zastoja u saobraćaju Policijska uprava I će angažovati dodatni broj policijskih službenika koji će biti zaduženi za regulaciju i kontrolu saobraćaja. U tom kontekstu pozivamo građane da iskažu domaćinski odnos prema gostima Sajma te istim omoguće ugodan boravak u našem gradu i Kantonu.

 

Takođe pozivamo građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama koje se tiču predmetnih sajmova, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

 

Nadamo se da će građani prepoznati naše napore u cilju stvaranja uslova za bezbjedno održavanje ovog sajma, da će biti partner policijskim službenicima te da ćemo zajedničkim aktivnostima predstaviti Zenicu i Zeničko-dobojski kanton kao mjesto značajnih poslovnih susreta i grad otvoren za sve dobronamjerne goste.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA