20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 25 Avgust 2012 03:32

Posjeta Kraljevoj Sutjesci

U samostanu Kraljeve Sutjeske ministar kulture i sporta KS Dubravko Lovrenović i gvardijan Samostana Zoran Jaković ugostili su premijera ZDK Fikreta Plevljaka sa ministrima Mirkom Trifunovićem i Raifom Seferovićem. Razgovaralo se o zaštiti zemljanog terena u krugu Samostana, odnosno, izgradnji potpornog zida. Po riječima ministra Lovrenovića, na mjestu nekadašnje srednjovjekovne građevine, gdje bi se trebao postaviti potporni zid, podići će se spomenik kraljici Katarini, posljednjoj bosanskoj kraljici.

 

Obzirom da se samostan u Kraljevoj Sutjesci nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH, cjelokupnom projektu treba pristupiti studiozno i pod nadzorom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja bi i realizirala projekat. Po riječima premijera Plevljaka, Vlada Zeničko- dobojskog kantona je opredjeljenja da treba uložiti maksimalne napore, pa i one finansijske prirode, kako bi se zaštitila kulturna baština kojom obiljuje Zeničko- dobojski kanton.

 

- Iako smo pod stalnim pritiskom uštede sredstava u Budžetu Zeničko- dobojskog kantona, Vlada će obezbijediti sredstva, koliko je u mogućnosti, za zaštitu kruga samostana u Kraljevoj Sutjesci. Isto tako, svjesni smo da moramo voditi računa i o drugim područjima koja su od iznimne kulturno- historijske važnosti, ne samo ZDK, nego i države BiH, kako onih koja se nalaze na listi nacionalnih spomenika, tako i onih područja koja svjedoče u dugogodišnjoj postojanosti države Bosne. U svemu tome vidimo priliku da sredstva za zaštitu i revitalizaciju obezbijedimo i iz drugih izvora, kazao je Plevljak.

 

Pres služba ZDK