28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Avgust 2012 07:53

Tekst sindikalnog zahtjeva

Zenicablog vam prenoi integralni tekst zahtjeva sindikata ZDK kojim se traži smjena premijera Fikreta Plevljaka

 

KANTONALNI ODBOR SOCIJALDEMOKRATSKE PARTIJE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

KANTONALNI ODBOR SAVEZA ZA BOLJU BUDUČNOST ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

KANTONALNI ODBOR HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

KANTONALNI ODBOR NARODNE STRANKE RADOM ZA BOLJITAK ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Predmet: Zahtjev za smjenu premijera gosp. Fikreta Plevljaka

Razmatrajući inicijativu grupacije sindikata radnika koji svoje plaće zarađuju iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za reaktivaciju odluke Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine za smjenu premijera Zeničko-dobojskog kantona gosp. Fikreta Plevljaka kao i analize socijalnog dijaloga na području Zeničko-dobojskog kantona sa aspekta socio-ekonomskog položaja radnika i poštivanja njihovih prava propisanim mnogobrojnim Međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Bosna i Hercegovina, Evropskom socijalnom poveljom, Ustavima države na svim nivoima, važećim Zakonom o radu i drugim propisima iz radne ablasti, važećim Kolektivnim ugovorima itd, Kantonalni odbor je konstatovao sljedeće:

- Položaj radnika u Zeničko dobojskom kantonu je iz dana u dan sve lošiji kao i uslovi rada i zaštita na radu,
- Prava radnika se u kontinuitetu drastično krše u svakom segmentu. U kršenju tih prava prednjače kriminogeni poslodavci koji su kroz pljačkašku privatizaciju potpomognuti pojedincima iz izvršnih i zakonodavnih organa vlasti prisvojili radničku imovinu i postali njeni vlasnici. Da apsurd bude još veći, vrlo je izraženo kršenje prava radnika od strane predstavnika izvršne vlasti naspram radnika čiji su oni poslodavci, odnosno od onih koji trebaju biti primjer poštivanja zakona i koji se zaklinju u poštivanje ustava i zakona ove države,
- Plaće i naknade na području Zeničko-dobojskog kantona su ispod prosjeka i među najnižim u Federaciji i Bosni i Hercegovini bez obzira na vrstu djelatnosti i ukupni prosjek a u privredi i prerađivačkoj industriji u kojoj je i najveći broj zaposlenih ne isplaćuju se redovno ili sa velikim zakašnjenjem. Ravno tome niz poslodavaca ne uplaćuje poreze i doprinose od kojih najveću korist treba da imaju penzioneri, nezaposlene osobe, osobe koje su u stanju socijalne potrebe itd., i tako nanose ogromnu štetu budžetima države na svim nivoima.

- Kao posljedica toga velikom broju radnika u privredi i prerađivačkoj djelatnosti koji svakodnevno rade i privređuju je ne njihovom krivicom godinama oduzeto pravo na penzionisanje, na ovjeru zdravstvenih knjižica, pravo na naknadu nakon prestanka radnog odnosa kao i pravo na zdravstvenu zaštitu,

- Vrši se opšta presija i mobing nad radnicima, pogotovo prema onima koji eventualno progovore o svojim pravima ili ne daj bože pitaju poslodavca za plaću,

- Ne poštuju se izvršne sudske presude radnika dobijene na osnovu tužbi radnika za nepoštivanje prava propisanim zakonima iz radne oblasti i kolektivnim ugovorima kao što su presude po osnovu neisplaćenih plaća, toplog obroka, naknada za noćni i prekovremeni rad, bolovanja zbog povreda na radu, porodiljsko odsustvo, regresa itd.

- Siva ekonomija i rad na crno koji godinama urušavaju kompletan društveno-ekonomski sistem su u zadnje vrijeme u procvatu, što potvrđuju podaci službe za zapošljavanje koji kažu da u mjesecu julu tekuće godine, po prvi put nije bilo interesovanja poslodavaca niti za jednim radnikom. Kompletna društvena zajednica zna da je bilo angažovanja radnika kod poslodavaca ali je to bilo zapošljavanje na crno. Zato je na djelu sve izraženija disproporcija broja evidentiranih zaposlenih radnika u odnosu na broj nezaposlenih.

- U konačnici imamo drastičan pad životnog standara radnika, penzionera i građana ukupno i opštu borbu za puko preživljavanje.

Jednom rečenicom rečeno: Ubrzano se uvodi opšta anarhija u oblast rada na štetu radnika, korektnih poslodavaca, svih građana i društvene zajednice ukupno a za korist malog broja bogatih profiterskih poslodavaca nastalih na pljačkaškoj privatizaciji koji nisu više milioneri nego milijarderi.
Na putu do uvođenja totalne anarhije u oblasti rada i tržištu rada i potpunog stavljanja pod noge radnika i radničkih prava ostala je još samo jedna prepreka koju treba preskočiti a to su kolektivni ugovori koje su teškom borbom obezbijedili članovi sindikata kroz svoje interesne granske sindikate i Savezom samostalnih sindikata BiH a koji utvrđuju prava i obaveze poslodavaca i radnika jednih naspram drugih, minimalnu cijenu rada i naknada ispod kojih poslodavci nemogu plaćati radnike, uslove rada i druga prava radnika. Kolektivni ugovori su jedini akt koji štiti radnike i koji kod kršenja njihovih prava jesu jedini validni normativno-pravni akti pred sudovima i jedini instrument na osnovu kojeg se štiti minimum prava i dostojanstva radnika. Njihov izvor postojanja garanstiran je međunarodnim konvencijama, Evropskom socijalnom poveljom, Ustavima države na svim nivoima, Zakonom o radu FBiH i dr. U posljednje vrijeme je na društvenoj sceni povećan broj protivnika kolektivnih ugovora od strane nepoštenih poslodavaca i to nije sporno jer smo mi to i navikli. Nama je to razumljivo. Za nas je sporna činjenica da premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona gosp. Fikret Plevljak, koristeći položaj na kome se nalazi u toj borbi protiv radnika i kolektivnih ugovora predvodi već profilisane kriminogene poslodavce koji imaju takve apetite.
Atak na radnike i kolektivne ugovore na području Zeničko-dobojskog kantona provodio je i narcisoidni premijer Nedžd Polić ali u daleko manjoj mjeri u odnosu na premijera Fikreta Plevljaka koji se potpuno dao u službu kriminogenih poslodavaca i direktora, koji su zbog izbjegavanja plaćanja poreza i doprinosa u fondove i budžete države te ne isplaćivanjima plaća i naknada radnicima trebali davno završiti iza rešetaka a obzirom da nisu i dok imaju Fikreta Plevljaka na mjestu premijera, potpuno smo sigurni i da neće stići u kazneno popravne ustanove gdje im je i mjesto.
U njegovom kabinetu i web sajtu vlade nema mjesta za prijem korektnih poslodavaca. Plevljak se ni najmanje ne ustručava da na zvaničnom web sajtu Vlade Zeničko-dobojskog kantona objavljuje slike i informacije o prijemu istih u službenim prostorijama vlade koju radnici finansiraju kao i njegovu plaću i ostale naknade. Time gospodin Ffikret Plevljak pokazuje direktno mješanje u odluke sudova kao trećeg stuba vlasti. Tu takve aktivnosti u javnosti predstavlja vrlo afirmativnim u mukotrpnim naporima u realizaciji svojih premijerskih obaveza.
Da njegovo anarhističko ponašanje nema granica pokazuje i pismo koje je bez upoznavanja vlade odaslano na 82 adrese raznih organizacija i institucija pod nazivom „Fenomen kolektivnih ugovora“, u kojem premijer traži potporu za njihovo ukidanje. Premijer Plevljak ne zna da su kolektivne ugovore u istoriji njihovog postojanje inicirali normalni i pošteni poslodavci tržišne ekonomije bazirane na privatnom kapitalu.
On ne zna da su savremene i najrazvijenije države evrope i svijeta svoj napredak gradile na principima socijalne osjetljivosti u čije su korijene ugrađeni kolektivni ugovori kao garant socijalne pravde i pravičnosti i izgradnje modernog i naprednog društva.

Za njega je nepoznanica i da kolektivni ugovori štite penzioni fond i fond zdravstvenog osiguranja kao i službe za zapošljavanje jer njihove odredbe stavljaju u obavezu poslodavcima plaćanje poreza i doprinosa.
Čudna i van pameti je posljednja vijest objavljena na sajtu vlade da je premijer primio u posjetu Zeničko-dobojskom kantonu direktora Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona. Kao da se radi o direktoru Službe za zapošljavanje iz neke druge države. Je li to znači da premijer svakodnevno ne razgovara sa direktorom Službe za zapošljavanje o tako važnom, čak i najvažnijem problemu naše zajednice koja ima 50% nezaposlenih i sa stalnim trendom povećanja
Analizom stanja socijalnog dijaloga na kome svakodnevno insistiraju sindikati a koji je najbolji način rješavanja mnogobrojnih problema konstatovano je da premijer Zeničko-dobojskog kantona ne uvažava Sindikate a ni udruženje poslodavaca jer je potpuno blokirao rad ekonomsko-sociojalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona. Pored toga nije poštovao ni potpisane protokole koje je i sam potpisivao a koje je potpisao i njegov partijski šef zajedno sa strankama platforme u kojima su se stranke platforme obavezale realizirati zahtjeve Saveza samostalnih sindikata BiH i voditi stalni socijalni dijalog sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata na svim nivoima.
Bipartitni socijalni dijalog između Vlade i Kantonalnog odbora doveo je do apsurda jer premijer ne poštuje niti jedan od zajednički dogovorenih zaključaka. Takav je slučaj i oko zaključka na potpisivanju aneksa na kolektivne ugovore za djelatnosti u kojima je Vlada Zeničko-dobojskog kantona poslodavac.
Spremnost ovih sindikata da se zaustavi proces gomilanja obaveza kantona zbog ne primjene odredaba kolektivnih ugovora premijer svojom nesposobnošću i negiranjem socijalnog dijaloga i sindikata kao partnera ignorira i time dodatno finansijski urušava finansijsku stabilnost kantona. To kanton mjesečno košta cca 4 miliona KM ili cca preko 48 miliona na godišnjem nivou.

Na osnovu prethodne analize u kojoj su izneseni samo neki od problema koje proizvodi Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH Zeničko-dobojskog kantona potvrđuje svoju odluku da se uputi zahtjev za smjenu premijera Fikreta Plevljaka donesenu na sjednici od 14.05.2012. godine.

S tim u vezi upućuje se zahtjev političkim strankama koje čine parlamentarnu većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za smjenu aktuelnog premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona gosp. Fikreta Plevljaka u narednih mjesec dana.

PREDSJEDNIK:

Mirnes Isaković s.r.