20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 13 Avgust 2012 06:58

Odluke Vlade ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 74. sjednici je prihvatila Informaciju Ministarstva finansija o ostvarenim javnim prilivima za prvih šest mjeseci ove godine. Prema ovoj Informaciji, prilivi u iznosu od 138.841.870 KM manji su za dva odsto u odnosu na isti period lani i 13 odsto u odnosu na plan budžeta za ovaj period. Zbog činjenice da je zaostajanje u prilivima najviše uzrokovano slabom naplatom poreza od strane Poreske uprave Kantona, to je naloženo Ministarstvu finansija da kontaktira Federalnu poresku upravu i utvrdi razloge ovakvog stanja. Uz to, zaključeno je da Ministarstvo finansija sačini spisak svih pravnih i fizičkih lica koja po bilo kom osnovu duguju sredstva Kantonu, te da se izvrši utuženje svih dužnika.


Vlada je primila na znanje Izvještaj o poslovanju J.P. „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići za 2011. godinu te naložila Skupštini i Nadzornom odboru da ocijeni potrebu angažovanja finansijske kontrole za poslovanje ovog preduzeća u periodu od 2004. do 2012. godine. Naime, od dolaska novog rukovodstva u ovo preduzeće u maju 2011. godine, po prvi put nakon više godina, ostvareni su pozitivni poslovni rezultati, dok su ranijih godina gubici u poslovanju bili višemilionski. Stoga je potrebno utvrditi odgovornost ranijeg menadžmenta za stvaranje gubitaka u poslovanju. Ovaj Izvještaj bit će upućen u daljnju skupštinsku proceduru.


Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobrene su koncesije privrednim društvima „Eko-Energy“ d.o.o. Tešanj za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos MHE „Vareš“ na rijeci Stavnji, Općina Vareš i „Eling inžinjering“-u Teslić za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos MHE „Podjezera“ na Jezeračkoj i Stupničkoj rijeci, Općina Zenica. Obje koncesije dodijeljene su na 30 godina. Pored ovog, na prijedlog pomenutog Ministarstva odobreno je 35.000 KM za izradu ribolovne osnove za područje Zeničko-dobojskog kantona dok je za kupovinu šuma i šumskog zemljišta u ovoj godini odobreno 86.500 KM. Vlada je odobrila 15.000 KM za provođenje mjera preventivnog ispitivanja na infektivnu anemiju konja, zatim 25.000 KM za provođenje preventivnog cijepljenja domaćih žiotinja protiv Crnog prišta (Antraxa)te 15.000 KM za cijepljenje svinja protiv svinjske kuge.


Zbog isteka mandata dosadašnjima, na sjednici usvojena su rješenja o imenovanju novih predsjednika i članova školskih odbora osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona za 10 općina, dok će na jednoj od narednih sjednica biti usvojena imenovanja i za škole iz ostalih općina. Pored ovog, Vlada je jučer razriješila postojeće i imenovala nove upravne odbore u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona: Kantonalnoj bolnici Zenica, Kantonalnom zavodu za medicinu rada, Zavodu za borbu protiv bolesti ovisnosti, Zavodu za javno zdravstvo i Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.


Na prijedlog Ministarstva boračkih pitanja Općini Vareš, u svrhu sufinansiranja projekta izgradnje spomen obilježja-turbeta šehidima u haremu gradske džamije odobreno je 50.000 KM.

Press služba ZDK