25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 20 Juli 2012 09:03

Šapa: festival u subotu

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica, obilježava svoju treću godišnjicu postojanja i aktivnog rada, organizovanjem Festivala udomljavanja napuštenih životinja, u subotu 21.07.2012. na Kamberovića polju, zelenoj površini ispred Shoping Centra Džananović, s početkom u 10.00h.  Festival udomljavanje je prilika da provedemo dan u druženju sa svima koji nas podržavaju, djecom i mladima, našim štićenicima uz niz edukativnih i zabavnih sadržaja, prilika da drugi nauče nešto što do sada nisu znali o radu ŠAPAe Zenica, tome kako se mogu uključiti i postati dio volonterske mreže, da nauče nešto o životinjama jer se kroz direktan kontakt obogaćuju iskustva, produbljuje razumijevanje, empatija, jača nesebičnost, altruizam, te razvijaju pozitivne emocije, te da u konačnici oni koji to mogu i žele udome napuštenu životinju koja je na privremenoj skrbi kod članova Udruženja. Za najmlađe planiramo male radionice crtanja, pisanja na temu životinja, druženje sa klaunom, upoznavanje i igra sa životinjama koje su na skrbi kod aktivnih članova Udruženja.


Kontakt sa životinjama dokazano doprinosi pozitivnom emocionalnom stanju djece i odraslih. Praksa nas uči da uvijek i u svemu nedovoljno razumijevanje produbljuje neznanje i strah, što uz negativan uticaj okoline vodi samo većem otuđenju između ljudi, djece, i životinja. Ovakvim i sličnim aktivnostima želimo da taj jaz minimiziramo i otvorimo put boljem razumijevanju ŠAPA Zenica već tri godine aktivno radi na području zaštite, spašavanja životinja u Zenici, gdje smo pionirskim koracima utrli i utiremo put prihvatanju koncepta zaštite životinja kao važnog društvenog pitanja. Udruženje je osnovano u julu 2009. kao ne-profitna ne-vladina organizacija od strane grupe volontera i entuzijasta. Misija ŠAPAe je kroz poštovanje i brigu o životinjama štititi njihova prava, a u konačnici eliminirati sve oblike nasilja i eksploatacije životinja. Vizija ŠAPAe je društvo u kojem ljudi žive u harmoniji sa životinjama, poštujući ih kao i njihove potrebe - 

 

ŠAPAe Zenica je u tri godine svog postojanja zahvaljujući entuzijazmu i posvećenosti male grupe volontera postigla vlastitim snagama značajne rezultate na koje smo vrlo ponosni. Zaštita i spašavanje životinja, kako onih u vlasništvu tako i napuštenih od svih oblika okrutnosti, ubijanja, nasilja, nesreća, bolesti. Obavili smo preko 12.500 intervencija na terenu do sada i taj broj raste svakim danom, odgovorili na hiljade poziva za pomoć. Primamo na desetine poziva svakodnevno, te djelujemo kao neformalni Info centar za građane Općine Zenica, primamo pozive i organizujemo mrežu volontera koji se odazivaju pozivima za pomoć napuštenim, bolesnim, ranjenim, zlostavljanim životinjama psima i mačkama, o kojima skrbimo, koje liječimo. Promocija udomljavanja napuštenih životinja pasa i mačaka, umjesto kupovine. Do sada smo našli dom za preko 430 životinja. Vođenje i cjelokupna organizacija najvećeg i najuspješnijeg projekta sterilizacija napuštenih životinja u Bosni i Hercegovini, koji je podržan od strane Općine Zenica. Sterilisano preko 1040 životinja. Sve sterilisane životinje registrovane u sveobuhvatnu bazu podataka, fotografirane, vakcinisane protiv bjesnila. Stalne kampanje kojima se promovira sterilizacija napuštenih i kućnih životinja.

 

Projekti edukacija u osnovnim školama u kojima su više puta organizovane radionice i predavanja, koje do sada na temu zaštite životinja niko nije uradio. Organizovanje redovnih info štandova i info kampanja, gdje se trudimo dići svijest šire javnosti o uzroku problema napuštenih životinja, Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja, značaju sterilizacija, značaju odgovornog vlasništva i mikročipovanja, udomljavanju. Distribucija letaka i postera adekvatnog edukativnog sadržaja. Organizovali smo projekcije filmova, izložbe dječijih radova. Borba za izgradnju gradskog skloništa za napuštene životinje, rad na idejnom rješenju i razvijanje operativnih procedura rada skloništa za životinje, vodiča za obuku, standarda rada dobre prakse. Dokumentiranje i reagovanje na desetine slučajeva nasilja nad životinjama o kojima dobijemo informaciju, kršenju Zakona, kom prilikom smo podnijeli više desetina krivičnih prijava u pravcu policije i Tužilaštva. Praćenje nivoa provedbe Zakona i drugih relevantnih propisa, borba za njihovu dosljednu provedbu kako u Zenici tako i u cijeloj BiH, te stalno vršenje pritiska na one čija je zakonska obaveza da isti i sprovode. Saradnja i partnerstvo sa svim relevantnim interesnih skupinama u cilju promicanja ideja zaštite životinja i njihovih prava i ispunjenja zakonskih obaveza, saradnja sa općinskim, kantonalnim i državnim institucijama poput Ureda za veterinarstvo BiH, te domaćim i stranim ne vladinim organizacijama, kao i velikim svjetskim organizacijama za zaštitu životinja.

Posjetite nas na Kamberovića polju u subotu, 21.07.2012. družite se sa malim i velikim Šapicama, udomite napuštenu životinju, jer oni su bez doma, ali ne i bez nade. ŠAPA Zenica

 

sapa122