28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Juli 2012 10:55

Sa ratnim komandantima

Ekrem Tuka, ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona je održao sastanak sa ratnim komandantima Trećeg korpusa Armije RBiH: generalom Sakibom Mahmuljinom, brigadirom Hasom Ribom, pukovnikom Ahmetom Odžačkićem, pukovnikom Šefketom Hrustanovićem, dr.Džemalom najetovićem i mr. Sakibom Kurtićem, te predsjednikom Saveza RVI ZDK Benjaminom Preldžićem. Tema sastanka bila je izrada monografije III Korpusa i obilježavanje 20-to godišnjice III Korpusa.

 

Ovom prilikom ministar Tuka upoznao je prisutne sa trenutnim aktivnostima u Ministarstvu za boračka pitanja, te ukupnoj problematici ove populacije. Kad su u pitanju problemi, kazao je ministar Tuka, oni se uglavnom odnose na financiranje boračkih udruženja i potrebe pojedinih pripadnika boračke populacije. Razgovarano je i o problemima sa kojima se susreću pripadnici boračke populacije, prvenstveno u vezi sa teškom socijalno-ekonomskom situacijom. Uočeno je kako ukupna ekonomska situacija u Kantonu posebno utiče na ovu populaciju koja sve češće ostaje nezaposlena usljed zatvaranja / stečaja poduzeća, te ovim nevoljko padaju na teret Ministarstva.

 

Naznačene su mjere i aktivnosti koje Ministarstvo za boračka pitanja poduzima na rješavanju prioritetnih slučajeva. Pored toga, ovih dana okončavaju se aktivnosti na dodjeli stipendija, konkursnoj proceduri za dodjelu sredstava za redovno školovanje, a u proceduri je i konkurs za dodjelu sredstava za stambeno zbrinjavanje. Uporedo se radi na izmjenama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica. Komandanti su iznjeli svoja razmišljanja o ovoj tematici, te probleme sa kojima se susreću u radu.

 

U vezi sa izradom monografije III Korpusa, komandant III Korpusa, Sakib Mahmuljin upoznao je ministra sa aktivnostima na izradi monografije i svim elementima neophodnim za realizaciju ovog projekta. Ministar Tuka je podržao ovu aktivnost, te dao svoje sugestije o izradi monografije, a uzet će u razmatranje i sufinanciranje ovog značajnog projekta.Najavljena je zajednička koordinacija u daljnjem radu na ovoj i drugim predstojećim aktivnostima vezanim za obilježavanje 20-te godišnjice III Korpusa.

 

Press služba ZDK

 

tukakom2