29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Juli 2012 17:30

Vranduk: veče hafiza i Kur'ana

Uokviru vjersko-kulturne manifestacije "DANI LASTAVICE 2012", je u Vranduku  tj. u prostoru Vrandučke tvrđave održana vjerska manifestacija ''Večer hafiza Kur'an-i-kerima'' u okviru koje su predstavljene tri porodice hafiza: porodice Šahinović, Efendić i M'walidi. Domaćin manifestacije je bio Samir ef. Ahmić, imam džamije u Vranduku, a program je  vodio Edin ef. Kavazović, sekretar Muftije zeničkog. U prelijepom ambijentu tvrđave i po ugodnom vremenu, a u prisustvu nekoliko stotina vjernika iz Vranduka i okoline i njihovih gostiju,program je počeo  klanjanjem, u džematu, Akšam namaza. Za klanjanje namaza, vrijedni domaćini su unutrašnji prostor tvrđave prostrli ćilimima.

 

Nakon klanjanja Akšam namaza, započelo je učenje Kur'an-i-kerima. Kur'an su učili tri brata Šahinović, hafiz Sead, hafiz Suad i hafiz Dževad, zatim porodica hafiza Efendić – otac hafiz Mustafa i sinovi hafiz Harun i hafiz Davud. U učenju Kur'ana uzeli su učešće i dva najmlađa hafiza u BiH, Merjem i Muhamed M'walidi. Vazu-nasihat je održao hfz. dr. Safvet Halilović, a prigodnu besjedu, dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Kompletan program, prisutni su pratili sa velikom pažnjom i poštovanjem.

Na kraju je, u džematu, klanjana i Jacija-namaz.

 

Sponzor manifestacije je bio ALMY d.o.o. Zenica, tj. braća hadži Ismet i hadži Besim Begić, a predsjednik organizacionog odbora "Dani Lastavice 2012", kao i ove manifestacije je
mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički.

 

Ekrem Imamović za Zenicablog

 

POGLEDAJTE GALERIJU